ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Aimée De Jongh

Aimée de Jongh je nizozemska strip-autorica, animatorica i ilustratorica, rođena 20. listopada 1988. godine u Waalwijku. Njen stil miješa i utjelovljuje najbolje elemente franko-belgijske škole i mange, te tako ne čudi da se među njenim priznanjima nalazi prestižna belgijska nagrada Saint-Michel, kao i japanska International Manga Award. Ubrzo nakon početka karijere postaje jedna od najprominentnijih i poznatijih nizozemskih autorica, a prva joj knjiga izlazi s već sedamnaest godina.

Objavljeni naslovi

Karijeru u vizualnim umjetnostima otvara studijem animacije na Willem de Kooning Academie u Rotterdamu, a strip počinje crtati 2004. godine za male nakladnike. 2006. već objavljuje svoj prvi album, Aimee TV, adaptaciju njenog web-stripa. Također biva zamijećena kao jedna od zadnjih finalista u strip-natjecanju amsterdamskih novina Het parool. Otada će objaviti više od 10 strip-serijala, kao i dnevni strip Snippers u dnevnim novinama Metro.

Zadnjih će joj godina pozornost biti usmjerena na crtane romane. Prvi crtani roman, De Terugkeer Van De Wespendief, izlazi joj 2014. godine, a priča o Simonu, prodavaču knjiga koji se nađe u emocionalnoj i financijskoj krizi. Uz nagradu Saint-Michel, ovaj je uradak preveden na mnoge jezike, a 2017, godine je po njemu snimljen i dugometražni film.Za Dargaud će 2018. godine izbaciti upečatljivi i nagrađivani crtani roman L'Obsolescence programmee de nos sentiments (Blossoms in Autumn), a scenarij za njega će napisati poznati strip-autor Zidrou. Njen recentni crtani roman, Pješčani dani (Jours de sable), prati američkog fotografa tijekom 1930-ih godina u jeku depresije i suše, odnosno u doba kad je pretjerana eksploatacija poljoprivrednog zemljišta uzrokovala učinak pod nazivom "Oklahoma dustbowl". Tema ova priče djelomično upućuje na probleme s kojima se čovječanstvo suočava ili će se suočavati u skoroj budućnosti.

Uz rad u stripu, Aimée de Jongh je poznata i po radu u animaciji. Njen najpoznatiji uradak u ovom polju je 71-minutni 2D-animirani film iz 2016. godine nazvan Behind the telescopes. Ovaj će stvoriti u suradnji s harpisticom Lavinijom Meijer, a prikazivat će se u kinima uz pratnju orkestra, te kao takav će ostati na repertoaru nizozemskih kina oko godinu dana.

Na vrh