ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Alain Ayroles

Alain Ayroles je francuski strip-scenarist rođen 26. siječnja 1968. u Saint-Cereu. Najpoznatiji je po svojim stripovima Plašt i očnjaci i Garulfo.

Objavljeni naslovi

Alain Ayroles je otpočetka bio strastveni crtač i pripovjedač, pa se već 1986. priključuje strip-sekciji škole Beaux-Arts d'Angouleme. Usavršava svoje pripovjedačke talente sudjelujući u role-playing igrama s drugim studentima, a u tim danima stvara svjetove koji će postati predložak za njegove najpoznatije stripove – Garulfa (kojeg crta Bruno Maiorana) i Plašt i očnjake (a crta ga Jean-Luc Masbou), u izdanju Delcourta. Oba su smještena u povijesno-avanturistički žanr, no dok Garulfo vuče korijene iz klasične bajke, Plašt i očnjaci (De cape et de crocs) je više mješavina bajki i žanra koji se u Francuskoj naziva …de cape et d'epee (u slobodno hrvatskom prijevodu poznat kao žanr plašta i mača, a čiji je možda i najpoznatiji književni predložak roman Tri mušketira), pri čemu je Ayroles već u naslovu nedvosmisleno povezao djelo sa žanrom u koji ga smješta. Plašt se već sad opisuje kao klasik, a spaja elemente klasične književnosti i kazališta, te ih oblikuje kroz strip. Oba ova strip-serijala odlikuje zavidna erudicija, britak dijalog, ali i poriv povratka izvorima europske književne kulture. Iako su premise od kojih polazi često izokrenute u odnosu na izvorni književni predložak, upravo su taj smisao za humor te mnoštvo književnih, filmskih i povijesnih referenci razlog popularnosti kako Plašta i očnjaka, tako i drugih njegovih uradaka.

Spomenimo i strip Sept missionnaires (s Luigijem Critoneom), album iz serijala Sept, kojeg također odlikuje odličan scenarij i provokativan humor, te njegov serijal D o vampirima u viktorijanskoj eri. U 2019. se udružuje s crtačem Juanjom Guarnidom i piše nagrađivani Podmukle Indije, koji odmah stiče golemu popularnost i odlične kritike.

Na vrh