ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Alain Dodier

Alain Dodier je francuski strip-autor, rođen 2. svibnja 1955. godine u Dunkerqueu. Njegov najprepoznatljiviji doprinos svijetu stripa je dugovječni serijal Jerome K. Jerome Bloche, koji je krasio stranice Spiroua još od davne 1982. godine, te je jedan od suptilnijih dragulja u kruni franko-belgijske škole stripa. Posebne pohvale ovdje idu zapletima, autentičnim likovima i kinematografskoj kvaliteti crteža. Ovaj će serijal biti osmišljen uz pomoć dugogodišnjeg suradnika Pierrea Makya, a zajedno će stvoriti i humoristični serijal Gully, smješten u sredjovjekovno razdoblje.

Objavljeni naslovi

Alain Dodier je od malih nogu bio obožavatelj stripa, a najviše su na njegov rad utjecali poznati autori poput Hermanna, Folleta i Tillieuxa. Potpuno samouk umjetnik, Dodier uskoro upoznaje Pierrea Makya, između ostalog i bliskog susjeda, no i istomišljenika te strip-scenarista. Ovaj će dvojac dijeliti umjetnički studio, interese i zajedničke projekte – Makyo će preuzeti scenarij, a Dodier crtež, te će zajedno raditi dobar dio 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Većina radova izlazit će im u Pistilu, Spirouu i Tintinu, a jedan od odbijenih projekata, priča o komičnom detektivu nazvan Pijannot, prerast će u veliki serijal Jerome K. Jerome Bloche.

Prije pokretanja ovog, Dodier i Makyo će pokrenuti humoristično-srednjovjekovni serijal Gully (Les Aventures de Gully) početkom 1980. godine. Ovaj je bio dobro prihvaćen, djelomično i zbog same teme – priča se smješta u dva srednjovjekovna kraljevstva u kojima je način života smijeh i uživanje u istom, ali s vremena na vrijeme, dijete se rodi s veoma rijetkim poremećajem – melankolijom. Nazivni lik je upravo jedan takav, te s deset godina upoznaje sebi sličnog iz susjednog kraljevstva. Svijet je, naravno, pun fantastičnih bića, dok se kroz priču provlači i filozofska nota.

Nakon objavljene prve dvije priče iz prethodnog serijala, Dodier će s Makyom pokrenuti njihov emblematski serijal – priču o detektivu-početniku Jeromeu K. Jeromeu Blocheu. S jedne strane, ovaj lik je odraz svog vremena – prva je priča objavljena u prosincu 1982. godine – anti-herojski sklop povremeno razbijen pokojim herojskim činom, ali s druge strane, sam lik je daleko razvijeniji i kompleksniji od standardnih strip-heroja. Uz to, iako je crtački stil polu-karikaturalan, sami zapleti su fantastični, no s vremenom se priklanjaju standardnijem obliku kriminalističkog žanra. Nakon desetljeća objavljivanja, originalni šarm ovog serijala ostaje prisutan i u oku današnjeg čitatelja. Originalna životnost ovog lika najviše se može zahvaliti autorovu poistovjećivanju sa svojim likom, a snaga te iste veze je jedna od snažnijih koju smo mogli naći u povijesti stripa. 2010. godine, uz ostala priznanja, Dodier će primiti nagradu za najbolji serijal na Međunarodnom festivalu stripa u Angouelemeu.

Na vrh