ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Alex Ross

Alex Ross (22.01.1970., Portland, Oregon), jedan je od najpoznatijih američkih strip crtača i autora. Posebno ga ističe realistično fotografski i epski stil crtanja.

Objavljeni naslovi

Alex Ross je već od malih nogu zavolio američke superjunake, prije svega gledajući televizijske serije poput Spider-Mana. Studirao je ilustraciju na American Academy of Art u Chicagu, prije nego  što je počeo da radi na takozvanim “storyboards” za filmske produkcije.

1990. godine izašao je mini-serijal “Terminator: The Burning Earth”, sa njegovim crtežom i scenarijom Rona Fortiera. Nakon toga prvenstveno radi naslovnice za Marvel i DC, prije nego što  je otpočeo rad na limitiranoj seriji “Marvels” i “Astro City”, za izdavačke kuće Image i Wildstrom.

U 1996. godini, Alex Ross zajedno sa Mark Waidom za izdavačku kuću DC radi najpoznatije djelo svoje karijere, “Kingdom Come”.  U ovoj priči koja se odvija u budućnosti, Superman, Batman i ostali poznati junaci iz DC univerzuma su se povukli iz superherojskog posla i prepustili ceptar novoj generaciji koja je dosta drugačija od starih veterana, pa tako se ne zna tko je u stvari kriminalac, a tko se bori za dobru stranu. Nakon što cijela situacija izmiče kontroli, Superman i JLA društvo odlučuju da se vrate iz penzije, preuzmu kontrolu u svoje ruke i povedu svijet opet na pravu stranu. Jedno istinsko remek-djelo i jedan od najboljih stripova svih vremena.

Kratko poslije Waid je uradio nastavak “The Kingdom”, ali ovoga puta bez Rossa, jer je ovaj odbijao ideju da se napravi nastavak za jedan strip takvih razmjera. Bio je u pravu! “The Kingdom” se loše prodavao i Ross je dobio potvrdu da je on ponajviše odgovoran za uspjeh prvog serijala.  Nakon “Kingdom Come”, slijede i druge stvari za DC i Marvel, od kojih se ističu “JLA: Liberty and Justice”, “Superman: Peace on Earth” i mnogobrojne naslovnice. Ono što je interesantno je da se svi stripovi na kojima je radio gledaju kao njegovi, bez obzira tko je pisao scenario. Sličnu situaciju imamo i kod Alan Moorea, samo obrnuto, jer je on čovjek koji stoji iza priče. Mislim da bi bio san svakog stripofila vidjeti ta dva imena na naslovnici jednog stripa, samo je pitanje da li će im njihov ego i činjenica da stripove na kojima rade mogu nazivati svojima, dopustiti da se jednog dana ujedine i naprave jedan strip epskih razmjera.

Alex Ross se koristi većinom fotografijama svojih prijatelja, roditelja i poznanika u kostimima, pa onda po uzoru na njih pravi crteže u odredjenim pozama. Ima specifičan i komplikovan pristup crtanju, sjenčenju i kolorisanju. Na internetu, prije svega youtube-u, postoji više detaljnih video dokumentacija o njegovim radovima. U svakom slučaju vrijedno je odvojiti nekoliko minuta i pogledati majstora na djelu. Pored crtanja, Ross radi na scenarijima stripova za razne izdavačke kuće, međutim svim stripofilima će ostati zauvijek u sjećanju kao crtač, jer je jednostavno nezamislivo da jednog dana sa nekim scenarijom nadmaši svoje radove na crtežu. Tako gledano, moglo bi se reći da kao scenarista stoji u svojoj sopstvenoj sjenci.

Pored rada na stripovima, Alex Ross je zastupljen i u drugim medijima, tako da je uradio CD cover za dva albuma heavy metal grupe Antrax, cover za video igru Mortal Kombat vs. DC Universe, Smallville naslovnicu za TV Guide i prema njegovim crtežima napravljena je cijela serija akcionih figura.

2002 godine, uradio je promocionalni poster za Academy Awards, tako da je za nagradu od organizatora dobio jednog originalnog Oscara.

Dosta njegovih stripova su dobili Eisner Awards, pa bi se moglo reći da ne treba Ross biti ponosan na nagrade koje je dobio, već nagrade treba da se ponose što su u rukama jednog umjetnika kao što je Alex Ross. Bez daljnjeg, on je podigao strip scenu sa svojim crtežom na jedan viši nivo, ali svojim nasljednicima nije baš olakšao posao, jer publika postaje zahtjevnija pa traži bolje i kvalitetnije radove.

Izabrana djela:

Batman: War on Crime (one-shot) – naslovnica i crtež (1999)
Justice , 1-12 – naslovnica i boje preko
Doug Braithwaitovog tuširanja(2005–07)
Justice League of America: Liberty and Justice(one-shot) – naslovnica i crtež(2003)
Justice League of America: Secret Origins(one-shot) – naslovnica i crtež (2002)
Kingdom Come , 1-4 , naslovnice i crtež (1996)
Shazam!: Power of Hope(one-shot) – naslovnica i crtež(2000)
Superman: Peace On Earth(one-shot) – naslovnica i crtež (1999)
Wonder Woman: Spirit of Truth (one-shot) – naslovnica i crtež (2001)
Marvels, 1-4 – naslovnice i crtež (1994)

Na vrh