ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Alfred

Alfred (pravim imenom Lionel Papagalli, rođen 19.5.1976.) je francuski crtač stripa i ilustrator. 2013. je osvojio Grand Prix festivala u Angoulemeu za strip "Come prima".

Objavljeni naslovi

Alfred je samouki umjetnik koji napušta studij kako bi sve svoje vrijeme mogao posvetiti kreiranju stripova. Objavljuje svoj rad u više fanzina, ali s prijateljima također pokreće svoj fanzin, Scalp!, a 1995. otvara i svoju izdavačku kuću, Ciel Ether. To mu omogućava nesmetano izdavanje svojih radova, ali time započinje njegova uspješna suradnja sa scenaristom Corbeyranom. Iako su zajedno izbacivali albume za Ciel Ether, također zajedno rade strip La Digue za Delcourt, kao i serijal Abraxas. Kasnije s Davidom Chauvelom stvara i serijal za djecu Octave, a njegov je rad uključen i u par antologija (Paroles sans Papiers i Premieres Fois).

2004. se upušta u prilagođavanje romana Rolanda Topora, Cafe Panique, za Editions Charette. Također je radio s Olivierom Ka, s kojim je stvorio Monsieur Rouge, te nama poznatiji Zašto sam ubio Pierrea, kojeg 2006. izdaje Delcourt. Za Delcourt prilagođava i roman Guillaume Guerauda, Je Mourrai pas gibier, strip mediju.

Dok je na Alfredov rad u stripu snažan utjecaj imao Jacques Tardi, primjetan u njegovom stilu, kinematografski pristup mu obilježavaju utjecaji Terrya Gilliama i Jamesa Camerona.

Na vrh