ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

André Juillard

Andre Juillard, rođen 9. lipnja 1948. godine u Parizu, francuski je strip-crtač i scenarist, te jedan od najproduktivnijih i najutjecajnijih autora u sferi povijesnog stripa u Francuskoj. Od njegovih se najpoznatijih radova izdvaja povijesni serijal Sedam života kopca, te nagrađivana Plava bilježnica.

Objavljeni naslovi

Andre Juillard će studirati primjenjene umjetnosti u Parizu (Ecole nationale superieure des Arts Decoratifs), nakon čega će se zaposliti u popularnom časopisu Formule 1 kao ilustrator, a u njemu će objaviti i vestern-priču La Longue Piste de Loup Gris. Zatim radi adaptaciju Romea i Julije (Romeo et Juliette) s Jacquesom Josselinom za ženski časopis Djin. Svoj prvi povijesni serijal, Bohemond de Saint-Gilles, objavljuje 1976. godine zajedno sa scenaristom Claudeom Verrienom.

U razdoblju od 1980. do 1982. godine surađuje s Patrickom Cothiasom na novom povijesno-avanturističkom serijalu Masquerouge, o podvizima zakrabuljenog lopova smještenom u doba vladavine Luja XIII. Ovaj će projekt dobiti nastavak za odraslu publiku, Sedam života kopca, a koji će se odvijati par godine ranije nego originalni serijal, u vrijeme Henrika IV. Ovaj će serijal odmah doživjeti veliki uspjeh i postati klasik ubrzo nakon svog stvaranja. S njime Juillard ujedno stvara sasvim novi pokret u povijesnom crtanom romanu, a Kopca će izdavati Glenat od 1983. do 1991. S Jacquesom Martinom će također 1983. stvoriti zapaženi Arno, nizu avantura vezanih za napoleonsko razdoblje.

Ipak, Juillard ne želi da ga se pamti samo po izvrsnosti u povijesnom kontekstu, pa tako 1993. crta i piše Plavu bilježnicu, smještenu u suvremeno okružje, a koja će 1995. godine dobiti i nagradu za najbolji album na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu. Na istom će već slijedeće godine dobiti i Veliku nagradu za životno djelo, s obzirom na veliku širinu, ali i kvalitetu njegova opusa. To ga nije spriječilo da nastavi raditi, ponovno s Cothiasom, na povijesnim serijalima. Pero na vjetru se nastavlja na Kopca, pa je tako dio originalnog Masquerogue svijeta, a izdaje ga Dargaud od 1995. do 2002. Od 2000. dio je grupe crtača koji sa scenaristom Yvesom Senteom ponovno oživljavaju klasični serijal Blake&Mortimer. U razdoblju od 2006. do 2009. će sa Pierreom Christineom nastaviti istraživati suvremeno okružje kao temu svojih stripova, pa tako stvaraju Le Long Voyage de Lena i Lena et les trois Femmes. U 2020. će izdati i treći album iz tog serijala pod nazivom Dans le brasier.

Juillard je veoma plodan autor i njegove ga pripovjedačke vještine, istaknute i prepoznate u samostalno stvorenoj Plavoj bilježnici, zaokružuju kao autora, a za njegov se pak crtež, po kome je i postao slavan, navodi kako ga odlikuju jasnoća i estetska čitkost.

Na vrh