ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Antonio Altarriba

Antonio Altarriba Ordonez, rođen u Zaragozi 1952. godine, španjolski je romanopisac, esejist, strip-scenarist i kritičar. Također predaje i francusku književnost na Universidad del Pais Vasco. Između ostalog, poznat je i po stripovima Ja, ubojica i višestruko nagrađivanom El arte de volar, uključujući nagradu Nacional de Comic.

Objavljeni naslovi

Antonio Altarriba rođen je u španjolskoj obitelji srednje klase. Otac mu je bio anarhist i sudjelovao je u Španjolskom građanskom ratu, te biva protjeran u Francusku, ali se i vraća u 50-tim godinama 20.stoljeća. S obzirom da mu je majka bila izrazito religiozna, Altarriba zna naglasiti da je …sin anarhista i redovnice. Iako odrasta u Zaragozi, ljetuje u Francuskoj kod očevih starih poznanika iz ratnog razdoblja. Unatoč financijskim teškoćama u obitelji, Altarriba uspijeva diplomirati francusku filologiju, te kasnije postati i profesor na baskijskom sveučilištu.

Stripom se počinje baviti u 80-im godinama 20.st. radom u časopisu Bustrofedon, a kasnije surađuje sa strip-crtačem Luisom Royom i s njim objavljuje dva stripa, De vuelta i Desfase (1983. i 1987. godine). Iako 1987. izdaje knjigu Comicsarias (esej o desetljeću španjolskog stripa, 1977-1987.), zajedno s Antoniom Remesarom, 90-te su ipak obilježene njegovim književnim stvaralaštvom. Tako sudjeluje u brojnim antologijama, a početkom novog stoljeća (2002.) izdaje nagrađivani roman La memoria de la nieve. No nakon toga se vraća stripu, pa 2009. izdaje El arte de volar (Umijeće letenja, Edicions de Ponent), a crtež ovdje potpisuje Kim (Joaquim Aubert Puigarnau). Biografska priča o njegovom ocu koji je 2001. počinio samoubojstvo u devedesetoj godini, taj je strip pozdravljen i prepoznat kao prekretnica u pristupu stripu u Španjolskoj, ponajviše zbog svoje dirljive sinteze osobnih i kolektivnih sjećanja. Hvaljen u Španjolskoj već od prvog izdanja, najčešće ga uspoređuju s Mausom Arta Spiegelmana. Nastavlja svoj rad u stripu i do danas, te, između ostalih izdaje stripove Ja ubojica (Yo asesino, 2014.), El pardon y la furia (2017.) i Yo loco 2018. godine.

 

Na vrh