ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Baru

Baru (29. 7. 1947., Thil, Francuska), francuski crtač stripa i scenarist

Objavljeni naslovi

Baru, pravim imenom Hervé Barulé, je rođen u Thilu u francuskoj pokrajini Loreni, gdje i danas živi. Talijanskog je podrijetla, majka mu je bila bretonka, a otac talijanski useljenik. Iako dolazi iz radničke obitelji, imao je odlično obrazovanje, iskusivši ipak na vlastitoj koži socijalne razlike između građanske elite i radničke klase.

Stripu se približava tek u osamdesetim, upravo kako bi progovorio o tim socijalnim temama, pa su marginalizacija i potreba za riscatto prisutni u svim njegovim djelima. Njegovo prvo djelo je Quequette blues, nastalo 1984., je dobilo nagradu Alfred za najboljeg debitanta na festivalu u Angoulèmeu. Nakon toga slijede La communion du mino (1985), La piscine de Micheville (1985), Vive la classe! (1987), Cours, camarade! (1988) i Le chemin de l'Amérique (1990).

1991. japanski izdavački gigant Kodansha mu predlaže da napravi strip za japansko tržište i tako u periodu između 1992. i 1994. nastaje Autocesta sunca, zasnovana na priči iz Cours, camarade!. Djelo je doživjelo veliki uspjeh i smatra se njegovim najuspješnijim i najznačajnijim radom, okrunjenim Grand Prixom na Angoulèmeu.

1997. izlazi  Sur la route encore, impresionistički hommage šezdesetima, a sljedeće godine Bonne Anne, a 1999. pokreće serijal Les Années Spoutnik, koji je završen 2003. s petim nastavkom. 2005. objavljuje L'Enragé, priču o mladom boksaču u dva nastavka, a najnovije djelo mu je  Pauvres zhéros, objavljeno ove godine. Stripovi su mu prevedeni na više od deset jezika i dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada!

Na vrh