ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Bastien Vivès

Bastien Vives, rođen 11. veljače 1984. godine u Parizu, poznati je francuski strip-stvaratelj, a među poznatija njegova djela se svakako ubrajaju stripovi Polina i Sestra.

Objavljeni naslovi

Bastien Vives je jedan od kreativnijih i plodnijih autora nove francuske strip-generacije, a posebno valja istaći uratke poput Poline, Sestre, te Le Gout du chlore. Rođen u Parizu 11. veljače 1984. godine, Vives se već odmalena bavi crtanjem, a tu ljubav dijeli s mlađim bratom. Kasnije će studirati primijenjene umjetnosti, no nakon toga i animaciju na prestižnom Gobelinsu. Prve strip-uratke objavljuje na internetu pod pseudonimom Chanmax, no već 2007. počinje suradnju s velikim izdavačem, Castermanom, za kojeg radi album Elle(s). Već sljedeći njegov album, Le Gout du chlore, požima značajan uspjeh, a za njega će također primiti prestižnu nagradu Prix revelation u Angoulemeu za najboljeg mladog strip-autora 2009. godine.

2010. i 2011. godine radi na više projekata, uključujući mrežnu sapunicu Les Autres Gens, dok s Merwanom potpisuje tri albuma iz serijala Pour l'Empire. 2011. godine također završava Polinu, izvanredan crtani roman koji mu je donio (ili nastavio donositi) kritičke pohvale i naklonost čitalačke publiku. Ova će priča o mladoj plesačici biti pet godina kasnije i predložak za dugometražni film, te će za njega primiti i ACBD-ovu Veliku nagradu kritike. Ovu će godinu završiti erotskim albumom Les Melons de la colere, pomalo kontroverznom zbog eksplicitnih sadržaja. Sljedeće godine se ubacuje u još jedan projekt sasvim drugačijeg stila, mangu na francuskom jeziku Lastman.

U 2017. će godini objaviti još jednu veliku uspješnicu, crtani roman Sestra. Ovaj će uradak kritika odmah prepoznati i pozdraviti, a uspjeh će ostvariti i među čitalačkom publikom. Ova intimna priča o ljubavi dvoje tinejdžera će nerijetko biti opisana kao očaravajuća, a u planu je, ponovno, da se ova priča iskoristi kao predložak za igrani film. Nakon toga će izdati još tri stripa erotske tematike, a jedan od njih, Petit Paul, nastavak albuma Les Melons de la colere, ponovno će izazvati kontroverze među publikom. Zadnjih godina surađuje sa scenaristom Martinom Quenehenom, prvo na Quatorze juillet, a zatim i na Ocean noir, strip smješten u legendarni svijet Corta Maltesea, također odlično prihvaćen od čitalačke publike. Vives, koji inače često koristi računalo za crtanje svojih stripova (iako ne isključivo), je iznimno plodan i cijenjen francuski strip-autor, a njegov se rad odlikuje i raznolikošću žanrova i tema koje obrađuje.

Na vrh