ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Ben Haggarty

Ben Haggarty je britanski profesionalni pripovjedač i strip-scenarist, rođen 1958. godine u Glasgowu. Primarna strast u životu bit će mu bajke, epske i mitološke priče, te prepričavanje i pripovijedanje istih široj publici, obično uživo na pozornicama u Britaniji. Osim toga, Haggarty će napisati dva odlično primljena crtana romana – Mezolitik te Will Skoggin's Skull.

Objavljeni naslovi

Ben Haggarty odrast će u obitelji kazalištaraca i knjižara u Glasgowu, pa će odmalena voljeti priče, kao i bogato naslijeđe bajki, epova i svjetske mitološke baštine koje ih često inspiriraju, ili im bar tvore pozadinu. Ben će prvo studirati pantomimu pod Ladislavom Fialkom, a 1981. godine već će utemeljiti West London Storytelling Unit u Centru za mlade u Actonu. Četiri godine poslije ravnat će prvim britanskim pripovjedačkim festivalom u četvrti Battersea, potom utemeljuje Crick Crack Club te postaje glavna pokretačka snaga novog pristupa pripovijedanju kao modernoj izvedbenoj umjetnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Početkom novog tisućljeća, postat će i prvi službeni pripovijedač grada Gloucestera, prvi takve vrste u Kraljevstvu, a potom će surađivati s čelistom Yo Yo Mas na njegovom koncertnom programu pod nazivom Silk Road Project. 2007. godine postat će počasni profesor umjetničkog pripovjedanja na berlinskom Universitat der Kunste, a kasnije će predavati i kreativne umjetnosti u Britaniji (Merton College, Oxford).

Haggarty iza sebe ima više od 350 pripovjesti za djecu i odrasle, uključujući ep o Gilgamešu, Frankensteina Mary Shelley (originalno izvedenom 2010. godine), te mnoge irske mitove. Njegove izvedbe mogle su se čuti u 20 zemalja, kao i na BBC-u – televiziji i radiju. 2010. godine ispričat će i crtani roman Mezolitik, koji će ilustrirati Adam Brockbank, a izaći će u izdanju kuće Archaia-BOOM. Pričom smještenom na obale Britanije 10 000 godina prije današnjice, strip nas upoznaje s dječakom Poikom, te izazovima njegovog života i prijelomnim godinama nj odrastanja. Kroz pustolovinu, magiju i snove, Haggarty će nas također upoznati s kolopletom starih bajki i legendi.

Na vrh