ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Benoît Peeters

Benoît Peeters (28. kolovoz 1956.) - francuski pisac, scenarist stripa i kritičar.

Objavljeni naslovi

Benoît Peeters rodio se u Parizu 1956. Nakon što je objavio dva romana, okušao se u najrazličitijim žanrovima: eseju, biografiji, ilustriranoj priči, fotoromanu, kinematografiji, televiziji, radio drami i, naravno, stripu.

Smatra se za jednog od najvećih poznavatelja Hergeova opusa i napisao je nekoliko vrlo cijenjenih knjiga o Tintinu i njegovom tvorcu od kojih su posebno hvaljene Le monde d'Hergé i Hergé, le fils de Tintin. Također je i autor više eseja o stripu, montaži i pisanju u suradnji, ali i o Hitchcocku, Paulu Valéryju i Nadaru.

Osim s Françoisom Schuitenom, Benoît Peeters surađivao je s crtačima poput Alainea Goffina, Anne Baltus i Frédérica Boileta (ističu se radovi Love Hotel (1993), Tokyo est mon jardin (1997), i Demi-tour (1997)), fotografkinjom Marie-Françoise Plissart i režiserom Raoulom Ruizom.

Snimio je tri kratkometražna i više dokumentarnih filmova, kao i dugometražni film Le dernier plan. Postavio je brojne izložbe, a zajedno s Françoisom Schuitenom bavio se restauracijom i scenografskim prilagođavanjem kuće Autrique, prve secesijske građevine velikog belgijskog arhitekta Victora Horte.

Na vrh