ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Boro Pavlović

Boro Pavlović (11. 12. 1954., Tuzla) - akademski slikar, scenograf, crtač stripa i ilustrator.

Objavljeni naslovi

Boro Pavlović je rođen 11. 12. 1954. u Tuzli. Crta oduvijek, napajajući se Tarzanom, Princom Valiantom, Johnnyjem Hazardom… Strip mu je prva ljubav. Diplomirao je 1979. u Ljubljani na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo (po tradiciji je ljubljanska Akademija bila najjača u crtežu). Radio je u HNK Split kao slikar-dekorater do 1991. Iskustvo rada na pozornici mu je puno pomoglo pri  kadriranju stripova.

Svoju strip karijeru započinje stripom “Vrijeme kronika” od ukupno 12 stranica koji je 1985. izlazio u nastavcima u Večernjem Listu. Taj je strip na jednoj izložbi u Parizu zapazio francuski urednik koji mu je predložio suradnju i tako 1987. izlazi njegov prvi album, Anno Domini 1259 (Les Chronicle Du Chavalier Tarwe), u izdanju Les Humanoides Associes. Nakon toga počinje s radom na Roxalane, fantasy serijalu po scenariju Patricka Galliana, za istu izdavačku kuću. Nacrtao je ukupno četiri albuma: Roxalane (1987), Les Quatres Chevaliers De Pierre (1988), Alizarine La Rouge (1989), Les Portes D’Onyx (1990)

1991. prekida suradnju s Francuzima i odlazi raditi u Norvešku za izdavačku kuću Semic kao strip crtač (nacrtao je puno kratkih stripova za mlade u časopisu „Starlet“ između 1993. i 1998.) i ilustrator naslovnica strip-magazina (radio je naslovnice za stripove kao što su Agent X-9, Modesty Blaise, James Bond i  Fantom) i knjiga. Pavlović također crta Kjempene Faller, jednu pustolovinu Pellea i Proffena, junaka norveške književnosti za mlade koje je stvorio Ingvar Ambjørnsen (prilagodbu za scenarij ovdje potpisuje Eric Ildahl).

2002. obnavlja suradnju sa “Les Humanoides Associes” te s mladim francuskim scenaristom Cristianom Perrisinom kreira serijal “El Nino”, koji će doživjeti popriličan uspjeh na matičnom tržištu i tako označiti njegov trijumfalan povratak na francusku (pa i svjetsku) strip scenu.

Trenutno živi i radi u Splitu, gdje upravo završava drugu epizodu “Les Monroe” i priprema nove radove za skandinavsko tržište.

Na vrh