ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Boulet

Boulet, pravim imenom Gilles Roussel, je francuski strip-crtač i scenarist rođen 1. veljače 1975. godine u Meauxu. Poznat je po tome što je bio jedan od prvih francuskih strip-autora koji će pokrenuti svoj strip-blog (ili blog BD). Također će ga mnogi znati po suradnji s Lewisom Trondheimom i Joann Sfar na njihovom popularnom serijalu Tvrđa.

Objavljeni naslovi

Boulet će studirati umjetnost u Dijonu, a zatim će i završiti studij primijenjenih umjetnosti u Strasbourgu 2001. godine. Počet će objavljivati svoje radove u novom strip-časopisu Tcho! 1998. godine, nakon što njegov rad primjećuje strip-crtač Zep. Prvi zapaženi strip mu objavljuje Glenat već 2001. godine – fantastično-humoristični strip Raghnarok o malom zmaju će izlaziti punih osam godina. Također nastavlja objavljivati svoje radove u strip-časopisima, a uz Tcho! njegovi će uratci osvanuti i na stranicama Spiroua i Psikopata.

U srpnju 2004. godine, Boulet pokreće svoj strip-blog Bouletcorp.com, te ubrzo stiče široku bazu čitatelja. 2008. godine ovi će web-uratci biti i tiskani pod imenom Notes u izdanju Delcourta, a njegovu aktivnost na Twitteru tiskat će Glenat 2012. godine. Zbog velike popularnosti njegovog bloga, postat će jedan od kumova-začetnika festivala web-stripa koji se od 2005. jednom godišnje održava u Parizu (Festival des blogs BD).

Boulet će naslijediti Trondheima i Sfar na serijalu Tvrđa, te će završiti dvije zadnje knjige iz serijala po njihovim pisanim predlošcima (2006.-2007.), a surađivat će i s Penelope Bagieu na crtanom romanu La Page Blanche (Delcourt, 2011. godina). Sudjeluje i u više grupnih projekata, poput Boule de Neige, Papier, Axolot te Le jour ou ça bascule, a ilustrirat će i knjigu za djecu Auggie and the Green Knight američkog autora Zacha Weinera. 2017. godine Boulet, u suradnji s izdavačem Delcourtom, uređuje zbirku strip-albuma nazvanoj Project Octopus, a koja obrađuje veliki raspon znanstvenih tema, od istraživanja Marsa pa sve do raznih aspekata filozofije.

Na vrh