ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Bruno Duhamel

Bruno Duhamel, rođen 18. listopada 1975. godine u Mont-Saint-Aignanu, francuski je strip-crtač i scenarist. Najpoznatiji je po svom stripu #Novi kontakt_, te radu na serijalima Kochka i Les Brigades du Temps.

Objavljeni naslovi

Bruno Duhamel dolazi s 13 godina u Pariz, a nakon završene srednje škole pohađa više visokih škola likovnih usmjerenja. Tijekom studija će upoznati mnoge poznate strip-autore, kako među predavačima (Dominique Herody, Gerald Gorridge), tako i među kolegama studentima (Jean-Emmanuel Vermot-Desroches, Tristan Lagrange), a to će svakako pozitivno utjecati na njegov kasniji rad i profesionalni razvoj. U ovom razdoblju će postati član Choco Creed grupe, gdje će objaviti prve stranice serijala Je suis pas petite!!! , a kasnije će ih objavljivati izdavač La boite a bulles.

Nakon iskustva rada u francuskoj tvrtci koja se bavila video-igrama, Frederic Brremaud mu nudi suradnju na na dva albuma u serijalu Kochka, a koja su izašla u izdanju Paqueta od 2003. do 2004. godine. Potom će zajedno raditi na još dva iz serijala Harlem u izdanju Vents d'Ouest od 2006. do 2007., a zatim će nastaviti suradnju kao suscenaristi na serijalu Butch Cassidy za istog izdavača, uz crtež Jean-Emmanuela Vermot-Desrochesa. Također će surađivati s Philippeom Thiraultom i Thierryjem Lamyjem na njihovoj adaptaciji književnog klasika Otac Goriot, a on izlazi u izdanju Delcourta od 2009. do 2010. godine. Preuzet će crtež i u serijalu Les Brigades du Temps koji počinje izlaziti 2012. u izdanju Dupuisa, a za kormilom scenarija se ovaj put nalazi Kris.

Osim ovih suradnji, Duhamel će izdati i više samostalnih uradaka. Tako će za Delcourt stvoriti #Novi kontakt_ 2019. godine, a Grand Angle izdaje njegove stripove Le retour i Jamais. Za potonji će strip primiti i nagradu Du vent dans les BD 2019. godine.

Na vrh