ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Bruno Gazzotti

Bruno Gazzotti je belgijski strip-crtač, rođen 16. rujna 1970. godine u Cointeu, blizu Liegea. Najpoznatiji je po suradnji s Fabienom Vehlmannom na iznimno uspješnom serijalu Sami¸ za koji su primili i najprestižnije francuske i belgijske nagrade.

Objavljeni naslovi

Bruno Gazzotti se posvećuje stripu nakon studija umjetnosti u Liegeu, kad će 1988. godine početi raditi za Dupuis. Ubrzo će postati i asistent strip-autorima Tomeu i Janryju u njihovom radu na popularnom serijalu Le Petit Spirou – posao iz snova, s obzirom da je Gazzotti odrastao čitajući Spirouove avanture. Iz ove će suradnje proizaći njegov prvi veliki crtački angažman. Zbog odlaska prethodnog crtača, Tomeov će akcijski krimi-serijal Soda trebati novog crtača već nakon drugog albuma, a taj je posao Gazzotti objeručke prihvatio. Ovaj je serijal postao jedan od najzapaženijih novih serijala iz ponude časopisa Spirou, a priča prati tajanstvenog detektiva njujorškog NYPD-a, koji, tajeći svoj pravi identitet i posao od svoje majke, svaki dan odlazi na posao u svećeničkoj halji. Nakon završetka trećeg albuma, Gazzotti s Tomeom objavljuje još devet albuma do 2005. godine, a u 90-im godinama postaje jedan od najprodavanijih albuma za Dupuis, te stiče status strip-klasika francusko-belgijske škole.

2006. godine Gazzotti se ponovno udružuje s Fabienom Vehlmannom, te tad počinju suradnju na stripu koji će postati jedan od najuspješnijih svoje generacije, serijalu Sami. Priča u početku prati petoro djece koja će se naći sama u napuštenom gradiću Fortvilleu, nakon što svi odrasli netragom nestanu tijekom noći. Njihov strip je najviše inspiriran Gospodarem muha Williama Goldinga, a postat će instant-uspješnica, te s 2 milijuna prodanih primjeraka do 2018. godine ostati jedan od najpopularnijih stripova za mlađe uzraste koji su proizašli iz francusko-belgijske škole stripa. Uz mnogo nagrada, od čega čak dvaput u istoj kategoriji, Prix Jeunesse, u Angoulemeu, ovaj će serijal biti preveden na više stranih jezika, a uz to, 2017. godine je u kina došao dugometražni igrani film u režiji Davida Moreaua, a koji adaptira originalnu priču iz prvog ciklusa. Uz svoj rad u stripu, Gazzotti je poznat i kao bubnjar, te je svojevremeno nastupao u all-star bendu s drugim poznatim strip-autorima.

Na vrh