ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Caryl Férey

Caryl Ferey je francuski romanopisac i strip-scenarist, rođen 1967. godine u Caenu, a preferira stvarati unutar detektivskog žanra. Izvan stripa valja izdvojiti romane Zulu i Utu, a među strip-uratcima se ističe nedavno objavljeni crtani roman Sangoma.

Objavljeni naslovi

Caryl Ferey je rođen u Caenu, ali odrasta u Bretanji, nakon što se njegova obitelj preselila u gradić Montfort-sur-Meu. Do svoje dvadesete godine, već je obišao Europu i putovao svijetom, a iskustva s putovanja značajno će utjecati na njegov spisateljski stil i teme kojima će se baviti. 1994. godine objavljuje svoj prvi roman Avec un ange sur les yeux, koju slijedi prvi triler iste te godine, te, četiri godine poslije, i prva velika uspješnica Haka.

Njegova putna iskustva doći će do punog izražaja u sljedećim godinama – pozadine za svoje romane stvorio je na temelju iskustva tih zemalja, pa su tako romani Haka i Utu inspirirani Novim Zelandom, Zulu Južnoafričkom Republikom, Mapuche Argentinom, te Condor Čileom, a Paz Kolumbijom. Priče su također obilježene (neo)kolonijalnim temama i perspektivama na autoritarne režime, a bavi se i sociološkim, odnosno ekonomskim i politčkim pitanjima. 2013. godine upustit će se i u svijet stripa, pišući scenarij za serijal Maori, a 2021.godine u tandemu s crtačem Corentinom Rougeom objavljuje detektivski crtani roman Sangoma, smješten ponovno na jug Afrike.

Na vrh