ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Christian Durieux

Christian Durieux je belgijski strip-autor, rođen 18. siječnja 1965. godine u Bruxellesu. Podjednako će stvarati uspješnice kao crtač i kao scenarist, a izdvajamo odličan crtani roman Časni ljudi koji će stvoriti u kolaboraciji sa scenaristom Jean-Pierreom Gibratom. Osim ovdje, u našoj rubrici Vijesti možete saznati više o ovom popularnom autoru u ranijem razgovoru ugodnom s istim.

Objavljeni naslovi

Christian Durieux počinje umjetničku karijeru studijem književnosti, koju nastavlja studijem stripa u svom rodnom gradu, a prvi će mu strip biti La Vie Royale stvoren u kolaboraciji sa scenaristom Guyom Delisleom 1989. godine. Na svom prvom velikom projektu, serijalu Avel, Durieux radi od 1991. do 1994. godine u tandemu s Jeanom Dufauxom, a s Delisseom će napraviti futuristični triler Foudre, objavljivan u Lombardu do 1996. do 1998. godine. 1999. godine samostalno će stvoriti album Benito Mambo za Les Humanoides Associes, te će iste godine napraviti prve albume iz serijala Columbia, a sljedeće će godine kreirati serijal Mobilis sa scenaristom Andreasom za Delcourt.

U 2000-ima, Durieux prvo crta strip za djecu Oscar (s Denisom Lapiereom), zatim s Cornetteom radi La Nuit du Papillon te odličniCentral Park, a od 2007. do 2009. godine piše scenarij za još jedan strip za djecu nazvan Gusgus. U ovom će razdoblju objaviti neke od najpoznatijih svojih uradaka, počevši s kolaboracijom sa scenaristom Jean-Pierreom Gibratom, diptihom Časni ljudi, a nacrtat će i Appelle-moi Ferdinand (scenarij Bourhis i Conty). 2010. godine će također raditi na seriji stripova za Europsku komisiju, a zatim i na scenariju stripa Felix ou le grand non (crtež Wesel), dok će godinu poslije samostalno napisati i nacrtati strip Un Enchantement.

Na vrh