ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Christophe Arleston

Scotch Arleston, rođen kao Christophe Pelinq 14. kolovoza 1963. godine, a poznat i pod imenom Christophe Arleston, francuski je strip-scenarist i urednik. Jedan je od najbolje prodavanih francuskih autora u zadnjih 30 godina, a od njegovih popularnih uradaka izdvajamo serijale Lanfeust de Troy, Morea, Brodolomci s Ythaqa, Danthrakon te Le Grimoire d'Elfie.

Objavljeni naslovi

Scotch Arleston se rodio u Aix-en-Provenceu, ali rano djetinjstvo također provodi na Madagaskaru, Maconu i Parizu, a potom se 1981. godine ponovno vraća u rodni grad. Nakon studija novinarstva u Marseilleu, počet će raditi kao novinar, a u razdoblju od 1985. i 1989. godine pisat će i radio-drame za France Inter. Od 1990. godine, Arleston se počinje profesionalno baviti stripom, a prve scenarije možete naći u Glenatovom časopisu Circus. Uskoro će napraviti i svoj prvi album Manie Swing, a iste će godine upoznati Mourada Boudjellala, koji će godinu prije osnovati Editions Soleil. Za ovog će izdavača Arleston u sljedećih par godinama stvoriti svoja prva tri serijala – Les Maitres cartographes, Leo Loden te Les Feux d'Askell.

Već 1994. godine Arleston objavljuje prvi album svog super-popularnog serijala Lanfeust de Troy, a kroz tek par tjedana od prvog objavljivanja, ova će uspješnica doći do samog vrha najbolje prodavanih serijala, te se tamo i zadržati. Ovaj herojski fantasy serijal ostat će jedan od najprepoznatijih stripova u Francuskoj u ovom žanru, a također će biti velik financijski uspjeh za tada mladu izdavačku kuću Soleil. Dvije godine potom, Arleston ulazi u kolaboraciju s Thierryjem Labrosseom na Bug Hunters, a zatim i na znanstveno-fantastičnom serijalu Morea, za koji će primiti i više nagrada u Francuskoj i Kanadi. 1997. godine Arleston će stvoriti još jedan serijal smješten u svijet Lanfeusta nazvan Trolls de Troy, a i ovaj će, kao i osnovni serijal, postati veoma popularan, te primiti prestižne strukovne nagrade na festivalima stripa u Chamberyju i Angoulemeu. Njegovi stripovi će se u nešto manje od 30 godina prodati u 14 milijuna primjeraka, od čega će osam milijuna biti iz serijala Lanfeust de Troy.

Arleston će 1997. godine osnovati Gottferdom Studio s kolegama Didierom Tarquinom, Dominique Latil i Philippeom Pelletom u svom rodnom gradu, a s ciljem privlačenja raznovrsnih talenata u spisateljskom i likovnom pristupu. Već će sljedeće godine osnovati i Lanfeust Mag, strip-mjesečnik koji će serijalizirati razne priče iz Soleilove ponude, a kojemu će Arleston biti i glavni urednik. 2007. godine će postati suosnivač grupe SNAC, koja će se boriti za autorska prava u umjetničkom svijetu, a tim se bavi i do danas. Paralelno će nastaviti izbacivati nove uspješnice, poput serijala Brodolomci s Ythaqa, Chimere(s) 1887, Danthrakon i Le Grimoire d'Elfie, a potonja dva će objaviti njegova izdavačka kuća Drakoo, specijalizirana za maštovite uzlete kroz fantasy i znanstvenu fantastiku, osnovana 2018. godine. Nastavit će raditi i za Soleil, a 2016. godine objavit će i svoj prvi fantastično-humoristični roman Le Souper des malefices.

Arlestonov opus do 2021. godine uključuje više od 200 naslova, a njegov spisateljski opseg obuhvaća mnoge žanrove – od fantasyja do trilera, preko znanstvene fantastike do povijesnih tema. Ipak, njegovi najveći komercijalni uspjesi i najnagrađivaniji stripovi najčešće se naći u domeni herojske fantastike.

Na vrh