ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Christophe Blain

Christophe Blain, rođen 10. kolovoza 1970. godine u Argenteuilu, francuski je strip-autor. Postaje poznat surađujući sa scenaristima Joann Sfar i Lewisom Trondheimom na serijalu Tvrđa, a kasnije i po Diplomatskim kronikama. Između ostalih priznanja, nositelj je i viteške titule u francuskom Ordre des Arts et des Lettres.

Objavljeni naslovi

Christophe Blain, inače dijete iz učiteljske obitelji, počinje obrazovanje s ekonomijom, a nastavlja ga na dvije visoke škole za umjetnost (Pariz i Cherbourg). Prvi radovi mu nastaju po iskustvima izvan Francuske – prvi nakon dvotjednog puta u Bangladeš, opisujući obnovu te zemlje nakon prolaska ciklone Gorky, a zatim će mu ponovno isti izdavač (Albin Michel Jeunesse) objaviti rad snažno obilježen iskustvima služenja u vojsci na protupodmorničkoj fregati Tourville, pod naslovom Carnet d'un matelot. Za taj će rad primiti i svoje prvo priznanje (Prix Jeunesse Gabier), a potom 1997. godine ponovno se vraća putopisu i svojim iskustvima stečenima u znanstveno-istraživačkoj bazi Dumont d'Urville (Adelie, Antarktika), te objavljuje Carnet polaire. Uz to, Blain od 1995. počinje ilustrirati knjige za mlađe uzraste, a potom će se u Atelier des Vosges susresti sa strip-autorima poput Davida B., Joann Sfar i Emileom Bravom, te se nakon toga počinje profesionalno baviti stripom. Prvo će surađivati s Davidom B. na pričama objavljenima u Lapinu, te će zajedno pokrenuti serijal Hiram Lowatt et Placido (kasnije u izdanju Dargauda).

1999. godine će udružiti snage sa scenaristima Joann Sfar i Lewisom Tronheimom, za koje će nacrtati prva četiri albuma serijala Donjon Potron-Minet, podserijala Tvrđe. Iste će godine kao crtač i scenarist objaviti uspješan album Le Reducteur de Vitesse u Aire Libre zbirci izdavača Dupuisa, a 2001. nastavlja samostalan rad sa serijalom Isaac le pirate (Poisson Pilote, Dargaud), za koji će primiti nagradu za najbolji album u Angoulemeu. 2007. pokreće serijal Gus o tri kauboja-odmetnika, a 2010. se udružuje Abelom Lanzacom u stvaranju serijala Diplomatske kronike, te za njega primaju nagradu Saint-Michel i nagradu za najbolji album u Angoulemeu. Time se Blain svrstava uz bok tek nekolicine autora koji se mogu pohvaliti da su potonju nagradu primili dvaput, poput Barua, Prada i Arta Spiegelmana. Uz druge nagrade i priznanja, Christophe Blain je primio vitešku titulu u francuskom Ordre des Arts et des Lettres 2016. godine.

Na vrh