ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Christophe Chaboute

Christophe Chaboute, rođen 8. veljače 1967. godine u Alsaceu, francuski je strip-autor. Poznat po svojim samostalnim uratcima, Chaboute će već sa svojim prvim stripovima ostvariti značajnu zapaženost među publikom i kritikom, a od poznatijih njegovih djela izdvajamo crtane romane Sam samcat, Ribari nove zemlje, Nekoliko ljetnih dana i Vještice.

Objavljeni naslovi

Christophe Chaboute dolazi iz radničke obitelji, a nakon studija umjetnosti u Mulhouseu, Angoulemeu i Strasbourgu, petnaest godina će raditi u oglašavanju. Svoje prve strip-uratke objavljuje u grupnom albumu Les Recits izdavača Vents d'Ouest, a s kojima će i kasnije najčešće surađivati. Njegov prvi samostalni album pak objavljuje Editions du Temeraire – Vještice će mu 1998. već donijeti i prve nagrade, a na hrvatskom ih možete naći u našem Omnibusu (zajedno s njegovim albumima Nekoliko ljetnih dana, Otočić sreće, Zoe, Pun mjesec, Zvijer i Gorke bajke). Iste će godine objaviti i Nekoliko dana ljeta u izdanju Paqueta, a ovaj će mu strip donijeti i nagradu Alph'Art na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu.

Već 1999. godine Vents d'Ouest mu objavljuje Zoe, a slijedeće godine i detektivski roman s daškom crnog humora, Pun mjesec, za koji prima i nagradu Extrapole 2001. godine. Iste će godine objaviti Otočić sreće, a niz nastavlja godinu poslije s albumom Zvijer. Potom se okreće dvama većim projektima, serijalu Purgatoire, te povijesnom uratku Henri Desire Landru, o istoimenom francuskom serijskom ubojicu i poznatom kriminalcu, a za koju će ovaj put primiti Veliku nagradu RTL-a.

Chaboute će 2009. godine postati široko prepoznat svojom crtanim romanom Sam samcat – ova priča o čovjeku u osami malog svjetionika postat će popularna širom svijeta. Publishers Weekly proglasit će ga remek-djelom ove umjetnosti, a također će ući i u službenu selekciju Angoulemea. 2010. godine izlaze mu također nagrađivani Ribari nove zemlje, dok već sljedeće objavljuje i Gorke bajke. 2012. godine objavljuje nijemi crtani roman Un peu de bois et d'acier, dok se potom upušta u dvotomnu adaptaciju književnog klasika, romana Moby Dick Hermana Melvillea, a oba će naslova izaći u izdanju Vents d'Ouesta.

Na vrh