ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Christophe Gibelin

Christophe Gibelin je francuski strip-scenarist i crtač, rođen 31. svibnja 1967. godine u francuskom gradiću Gangesu. Postao je poznat po svom hit-serijalu Svjetla Amaloua, za koji je primio i više strukovnih nagrada.

Objavljeni naslovi

Christophe Gibelin će diplomirati književnost, a potom pohađati umjetničke akademije u Nimesu i Angoulemeu. Potonju neće završiti, potaknut uspjehom svojih prvih albuma, a tijekom studija družit će se s drugim zaljubljenicima u strip. To se prvenstveno odnosi na Claire Wendling, s kojom će stvoriti svoju prvu kratku priču u zbirci Les Enfants du Nil 1990. godine. Ovaj će se dvojac upustiti u stvaranje svog prvog velikog djela, petodjelnog serijala Svjetla Amaloua, a koji će objavljivati Delcourt u razdoblju od 1990. do 1996. godine.

Gibelin uskoro počinje surađivati s drugim autorima na serijalima značajno različitih žanrova, od društveno orijentirane znanstvene fantastike, preko krimića do herojske fantastike. U SF žanru objavit će diptih Le Traque Memoire sa Servainom, potom slijedi suradnja s Dominique Herolet na La Bateau Feu, te detektivska priča Les Ailes de Plomb s Nicolasom Barralom i herojska fantastika Les Terres d'Ombre s Benoitom Springerom, a također će surađivati na stvaranju serijala Capitaine La Guibole i Aberzen. U novije vrijeme obrađivat će područje koje ga najviše zanima – zrakoplovstvo, a osim u Les Ailes de Plomb, ovom će se temom baviti ponajviše u svom diptihu Typhoon, objavljenom u izdanju Paqueta 2015. i 2016. godine.

Na vrh