ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Claire Wendling

Claire Wendling (6. prosinca 1967.) francuska je strip-autorica, poznata po svom stripu Svjetla Amaloua.

Objavljeni naslovi

Claire Wendling je već na trećoj godini studija (1989.) na Ecole des Beaux-Arts u Angoulemeu osvojila nagradu za najboljeg novog umjetnika na Međunarodnoj smotri stripa u istom tom gradu (inače najvećeg, najpoznatijeg, te drugog najstarijeg festivala stripa u Europi). Također tad sudjeluje i u dvije Delcourtove antologije,Entrechats Enfants du Nil (s pričom Carmina et Vittorio). 1990. godine započinje crtati svoj (trenutno) jedini strip-serijal  Svjetla Amaloua, a za koji scenarij piše Christophe Gibelin. Ta fantastična priča o svijetu Legende je također dobila nagradu u Angoulemeu,  a u 1992. godini Wendling biva nagrađena kao najbolja mlada ilustratorica za svoje ilustracije naslovnica u časopisu Player One.

Warner Bros.  ju zapošljava 1997. godine, te se tako seli u Los Angeles i radi na raznim projektima, uključujući i animirani film The Magic Sword: The Quest for Camelot (hrv. Čarobni mač). U Francusku se vraća osam mjeseci poslije i objavljuje Desk, album skica napravljenih tijekom boravka u Los Angelesu. 2000-te radi na grafičkom dizajnu računalne igre Alone in the Dark IV.

Iako ne naročito plodna autorica, kvalitetom svog rada često zaslužuje pohvale i nagrade, pa je tako (uz prethodno navedene počasti) 2016. godine bila u užem izboru za Grand Prix de la ville d'Angouleme (nagrada za životno ostvarenje), zajedno s Alanom Mooreom i kasnijim dobitnikom Hermannom Huppenom, tvorcem popularnog stripa Jeremiah. Njen rad i pristup radu često se uspoređuje s onim Regisa Loisela, ali također i s Mikeom Mignolom.

Na vrh