ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Colin Wilson

Colin Wilson je novozelandski strip-crtač, rođen 31. listopada 1949. godine u Christchurchu, poznat po radu na antologiji 2000 AD, serijalu Point Blank, te crtanom romanu Headshot.

Objavljeni naslovi

Colin Wilson studira umjetnost u rodnom gradu od 1967. do 1968. godine. Radeći kao crtač, osnovat će i svoj fanzin Strips 1977. godine, a on će prerasti iz oglednog mjesta za Wilsonove vlastite radove u publikaciju koja će okupljati širok spektar novozelandskih stripaša i njihovih radova, čime će i revitalizirati cjelokupnu novozelandsku strip-scenu. Ipak, 1980. godine će se preseliti u London, te tamo početi raditi na poznatoj antologiji 2000 AD i popularnim naslovima poput Judge Dredda i Rogue Troopera. No, ni tu se neće trajno skrasiti, već se 1982. godine seli u Francusku.

Prvi projekt u Francuskoj bit će mu znanstveno-fantastični serijal Dans L'Ombre du Soleil, a to mu otvara vrata još jedne popularne franšize, western-serijala o mladom Blueberryju La Jeunesse de Blueberry. Karijeru će zaokružiti američkom fazom, kad će surađivati s poznatim scenaristom Edom Brubakerom na serijalu Point Blank, te s Tomom Taylorom na Star Wars: Invasion. Uz to, njegov crtani roman koji će objaviti sa scenaristom Matzom, Du Plomb Dans La Tete ili Headshot, 2008. godine filmska prava otkupljuje Warner Brothers, te 2012. godine u kina dolazi akcijski film Bullet to the Head sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi. Također će kratko raditi na Bonellijevom serijalu Tex Willer. Uz prepoznatljiv stil, Wilson se može pohvaliti zavidnim iskustvom u stripu, te pogotovo sposobnošću uklapanja svog crtačkog izričaja u različite strip-kulture, a njegov rad je bio i ostat će cijenjen i u Americi i Britaniji, a pogotovo u Europi.

Na vrh