ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Dany

Dany, punim imenom Daniel Henrotin, belgijski je strip-crtač i autor rođen 28. siječnja 1943. godine u Marche-en-Famenneu. Jedan od velikih autora francusko-belgijske škole stripa i dobitnik prestižnih strukovnih nagrada, Danyjev crež karakterizira ljepota njegovih heroina, te je uglavnom poznat po svojim uratcima za odraslu publiku poput Ça vous interesse? no, uz to, karakterizira ga i raznovrsnost crtačkog i autorskog stvaralaštva predstavljena kroz stripove kao što su Olivier Rameau i Priča bez junaka.

Objavljeni naslovi

Dany je diplomirao grafički dizajn i oglašavanje u Liegeu 1964. godine, a u toj struci će i raditi na početku svoje karijere. No, nakon što upoznaje Mitteia, poznatog belgijskog strip-autora, kao njegov asistent počinje se baviti ovom umjetnošću. U razdoblju će već početi raditi kratke priče i ilustracije za popularni časopis Tintin, ali ovaj početni zamah biva nakratko prekinut Danyjevim služenjem vojnog roka. Nakon toga, 1966. godine pridružuje se umjetničkom studiju Michela Grega u kojem će prvo pomoći u stvaranju serijala Les As, a koji će izaći u Pif Gadgetu. No, dvije godine poslije će nacrtati svoj prvi popularni i dugovječni serijal Olivier Rameau, stvoren u kolaboraciji s Gregom na scenariju. Ovaj će serijal za inspiraciju imati klasične predloške Alise u zemlji čuda i Čarobnjaka iz Oza, a bit će objavljivani serijalno u Tintinu, dok će kasnije Lombard preuzeti izdavanje cjelovitih svezaka. O popularnosti ovog serijala dovoljno govori više od 30 godina njegovog objavljivanja, a do 1999. godine i Gregove smrti, on i Dany će biti stalna postava u njegovom kreiranju. Izuzetak će biti samo zadnja epizoda, koju će, zbog smrti svog prijatelja i sustvaratelja, Dany sam završiti i objaviti 2006. godine. Uz to, Greg i Dany će sudjelovati u kolektivnom strip-projektu Alisa u zemlji čuda, a koji izlazi kao dio promocije tad novog istoimenog filma. 1975. godine također će s Gregom stvoriti strip Jo Nuage et Kay McCloud, parodiju na temu super-policajaca.

Ovih godina upoznaje i počinje suradnju s Jeanom Van Hammeom, te iste te 1975. godine u Tintinu objavljuju svoj prvi poznati i priznati uradak, crtani roman Priča bez junaka. U ovom se stripu Dany po prvi put prebacuje na realističan crtež i širi svoju stilsku paletu, a priča slijedi preživjele iz avionske nesreće zapele u južnoameričkim džunglama. Le Lombard će prvu knjigu izdati 1977. godine, a 1997. objavit će i nastavak ove priče, oba koja možete pronaći u našem izdanju u jednoj knjizi. Nakon uspjeha ovog crtanog romana, Dany nastavlja suradnju s Van Hammeom na serijalu Arlequin o burlesknom tajnom agentu. Potom mijenja Hermanna na crtežu u avanturističkom strip-serijalu Bernard Prince, te u 80-ima također sudjeluje u više kolektivnih projekata. Ipak, njegov možda i najpoznatiji serijal počinje 1990. godine objavom albuma Ça vous interesse?, a odlikuje ga visoka doza humora i erotičnosti u dugoj niski zabavnih gegova. 1992. godine Dany postaje svestrani strip-autor objavom svog samostalnog avanturističkog serijala Equator, smještenog u Afriku. S Yvesom Huppenom će surađivati na trećem dijelu njegove trilogije Transylvania, a crtat će i herojsku fantastiku – Les Guerrieres de Troy – u suradnji s Arlestonom i Melanynom 2010. godine.

Uz rad u stripu, Dany će se veći dio svoje karijere baviti i ilustracijom u oglašavanju, te će sudjelovati u velikom broju kolektivnih projekata. Danyjev stil i estetika lepršavo osciliraju između poezije, realizma i humora, te uz druge prestižne nagrade za svoj doprinos francuskog-belgijskom stripu, njegov će Olivier Rameau u lipnju 1997. godine dobiti svoj mural u Bruxellesu, kao dio popularne ulične serije murala posvećene najvećim uspješnicama europskog stripa (poznat i po engleskom nazivu Brussels' Comic Book Route).

Na vrh