ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Darko Macan

Darko Macan (Zagreb, rujan 1966.), hrvatski romanopisac, autor stripa, prevoditelj, esejist, kritičar, urednik, izdavač i spiritus movens hrvatske strip-scene.

Objavljeni naslovi

Darko MACAN rodio se u Zagrebu, rujna 1966. Povijest i arheologiju diplomirao je 1994. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Stripom se "za dušu" počeo baviti u osnovnoj školi, a profesionalno za vrijeme studija: u siječnju 1988. objavljuje prve gegove "Bočka" i prve stranice licencnog "Toma i Jerrya". Slijede, uz brojne kraće stripove, "Kolumbo" u Večernjem listu, "Salomon" u sarajevskoj Nedjelji, "Walter Egg" u Patku i Kvadratu, "Volim TV" u Glasu Slavonije, "Pirati" (prekrštavani u "Surfere" i "Hakere") u nekoliko časopisa te, od 1992, "Borovnica" u Modroj lasti. Usporedo s crtanjem, počinje pisati strip scenarije za domaće i inozemne izdavače. Među potonjima ističu se za nagradu Eisner nominirani "Grendel Tales" (s crtežima Edvina Biukovića) te scenariji u okviru serija "Tarzan" (crteži Igora Kordeja), "Star Wars", "Hellblazer", "Sandman Presents", "Captain America", "Soldier X", "Donald Duck" i "Mickey Mouse". Od scenarija za hrvatsko tržište valja spomenuti serijale "Svebor i Plamena" (u Modroj lasti, crteži Gorana Sudžuke i Matije Pisačića), "Saša" (u Frci, crteži Gorana Sudžuke i Roberta Solanovića), "Komarac" (u Zvrku, crteži Štefa Bartolića), "Mister Mačak" (u Prvom izboru, crteži Roberta Solanovića) te "Dick Long" (U Playboyu, crteži Štefa Bartolića). 1995. dobio je dvije nagrade vinkovačkog Salona stripa za scenarij, a 2001. je bio još jednom nominiran za Eisnera, za kratku priču "A Prayer to the Sun" (crteži Edvina Biukovića). Paralelno se baveći prozom, Macan je objavio četrdesetak priča (većinom žanra znanstvene fantastike), za koje je tri puta nagrađen nagradom SFera. S Tatjanom Jambrišak uredio je sedam zbirki hrvatske znanstvene fantastike. Napisao je dva romana za djecu od kojih je prvi, "Knjige lažu!" dobio državnu nagradu "Grigor Vitez" kao najbolja knjiga za djecu.

Izabrana bibliografija:

CITATI (album s Edvinom Biukovićem; Stripagent, 1993, 2000)
STROSSMAYER (album s Radovanom Devlićem i Dušanom Gačićem; Glas koncila, 1993)
GRENDEL TALES: DEVILS AND DEATHS (album s Edvinom Biukovićem; Dark Horse, 1996)
KNJIGE LAŽU! (roman; Znanje, 1997)
X-WING: THE PHANTOM AFFAIR (album s Mikeom Stackpoleom i Edvinom Biukovićem; Dark Horse, 1997)
ČUBI I ĆEBE (mini; samizdat, 1997)
ONA KOJU VOLE BOGOVI (roman s Tatjanom Jambrišak, Goranom Konvičnim i Damirom Starešinićem, u zbirci Zagreb 2014; SFera, 1998)
BOČKO (svezak; samizdat, 19982)
BOROVNICA (album; Školska knjiga, 1998)
TARZAN: CARSON OF VENUS (album s Igorom Kordejem; Dark Horse, 1999)
SPIRO SPERMIJ (mini; samizdat, 1999)
STAR WARS: VADER'S QUEST (album s Daveom Gibbonsom, Dark Horse, 2000)
KOŽA BOJE MASLINE (kratki SF roman, u zbirci Dvije tisuće šarenih aliena; SFera, 2000)
STAR WARS: CHEWBACCA (album s desetak crtača, Dark Horse, 2001)
KOMARAC: PROP'O PLAN (album sa Štefom Bartolićem, Profil, 2001)
PAVO PROTIV PAVE (roman, Mozaik knjiga, 2002)
STAR WARS: JEDI vs SITH (album s Ramonom Bachsom, Dark Horse, 2002)
LA BETE NOIRE 1-5 (svesci s Milanom Jovanovićem, Drugi pogled, 2001/2)
MISTER MAČAK (album s Robertom Solanovićem i Tihomirom Tikulinom, Bookglobe, 2002.)
CABLE: THE END (album s Igorom Kordejem, Davidom Tischmannom i Mikeom Huddlestoneom)

Na vrh