ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Dave Gibbons

Dave Chester Gibbons je engleski strip-crtač i scenarist, rođen u Londonu 14. travnja 1949. godine. Njegova najpoznatija djela su proizašla iz kolaboracije sa svjetski poznatim Alanom Mooreom, prvenstveno serijal Watchmen, te priča u Supermanu For the Man Who Has Everything, a primit će i više prestižnih strukovnih nagrada, uključujući nagradu Inkpot i Jack Kirby.

Objavljeni naslovi

Dave Gibbons je rođen u bolnici Forest Gate u Londonu, a počinje čitati stripove već sa sedam godina. Kao samouk umjetnik, sam će početi ilustrirati svoje stripove, pa iako će početi raditi kao geodet, uskoro će se početi paralelno baviti stripom, te će potom napustiti geodetski posao i krenuti se baviti isključivo stripom u Ujedinjenom kraljevstvu za IPC Media. Ipak, njegove priče mogu se naći u izdanjima na britanskoj alternativnoj sceni, počevši s The Trials of Nasty Tales, a prvi veći projekt bit će mu 12-djelni serijal Year of the Shark Men, objavljen u časopisu The Wizard. Gibbons će od samih početaka sudjelovati u radi kultnog britanskog SF tjednika 2000AD, nacrtavši prva 24 albuma serijala Harlem Heroes. Od ranijih radova također valja izdvojiti njegov rad na serijalima Dan Dare, Ro-Busters, a kreirat će i serijal Rogue Trooper. Već u ovom ranom razdoblju, Gibbons će se profilirati kao jedan od najplodnijih stvaratelja britanske strip-scene, a ovaj će period zaokružiti radom na kultnom serijalu Dr. Who, gdje će raditi kao glavni crtač na velikoj većini nastavaka od prvog do 69og broja.

U 80im godinama prošlog stoljeća, Gibbons će početi raditi direktno za američke strip-izdavače, a počet će u DC Comicsu na serijalu Green Lantern. Potom će uhvatiti ukoštac i s Batmanom na naslovima Zemlja Jedan i Zemlja Dva, a potom i na Supermanu. Ono što će obilježiti ovo razdoblje bit će početak suradnje s Alanom Mooreom upravo na priči o Supermanu, a ta njihova istaknuta suradnja bit će na naslovuFor the Man Who Has Everything . No, ista će biti samo preludij u puno veći projekt i suradnju na jednom od najpoznatijih naslova zapadnog stripa, kultnim Čuvarima (Watchmen). Ovaj dvanaestodjelni serijal proslavit će ga prvotno u SAD-u, a potom i širom svijeta, a do danas će postati i ostati jedan od najbolje prodavanih crtanih romana. Priča o superherojima i njihovoj dekonstrukciji, mračniji pristup istima nego ikad dotad, posut relevantnim političkim komentarima je dodatno obogaćena Gibbonsovima portretom istih, a ovo će remek-djelo imati dugotrajne učinke na percepciju superheroja, no i na sam koncept stripa i njegove mogućnosti, te će ostati jedno od najvažnijih djela u ovom mediju.

U 90-im godinama, Gibbons se malo više posvećuje pisanju, kad piše scenarij za trodjelni mini-serijal World's Finest, ali će u suradnji s Frankom Millerom nacrtati Give Me Liberty. Nastavit će raditi za velike kuće i na scenarijima i na crtežu, a u ovom se razdoblju treba prisjetiti naslova poput Batman vs. Predator, Old Friends (Savage Hulk), te DC vs. Marvel/Marvel vs. DC. Surađivat će opet i s Mooreom na mini-serijalu Judgment Day, a svakako treba istaknuti njegov crtački doprinos u suradnji s Darkom Macanom na Macanovom četverodjelnom mini-serijalu Star Wars: Vader's Quest.

U novom će tisućljeću Gibbons nastaviti raditi na velikim naslovima, uključujući franšize poput Kapetana Amerike, Green Lanterna i Albiona, a samostalno će napraviti i crtani roman The Originals. Osim stripom, Gibbons će raditi i na video-igrama, pa će tako naslikati pozadine za dva klasika – igre Beneath the Steel Sky te Broken Sword – The Shadow of the Templars, a također će sudjelovati u snimanju adaptacije Watchmena kao konzultant. Tijekom karijere, bio je višestruko nominiran za svoj rad u stripu, a od primljenih priznanja izdvojimo nagrade Inkpot, Jack Kirby i Harvey.

Na vrh