ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

David B.

Pierre-Francois „David“ Bouchard, rođen 9. veljače  1959. u Nimesu, je francuski strip-crtač i scenarist koji stvara pod imenom David B. Najpoznatiji je po svom Epileptičaru, ali i kao jedan od utemeljitelja izdavačke kuće alternativnog usmjerenja L'Association.

Objavljeni naslovi

David B. studira oglašavanje i marketing na školi primijenjene umjetnosti u Parizu (Ecole Superieure des Arts Appliques Duppere), a u stripu se pojavljuje 1985. sa scenarijem za strip-album Pas de Samba pour Capitaine Tonnerre u izdanju Glenata, a koji radi s crtačem Olivierom Leganom. U istom je razdoblju crtao i pisao priče izdavane na više strana, poput časopisa Okapi, A suivre, Tintin Reporter i Chic.

Već 1990. suosniva L'Association, koji će kasnije postati jedan od važnijih nezavisnih malih nakladnika u Francuskoj. Tada počinje pisati pod pseudonimom David B., a crta u karakterističnom crno-bijelom stilu pod utjecajem, ponajviše, Georgesa Picharda i Jacquesa Tardija. Većinu njegovih radova u 1990-ima obilježava crtanje scena iz snova, najčešće noćnih mora – snažna rječitost tog snovitog imaginarija dodatno je naglašena njegovim maestralnim korištenjem crno-bijele tehnike. Ti su radi skupljeni u albumima Le Cheval bleme i Les Incidents de la nuit. U L'Associationovom časopisu Lapin izdaje serijale poput Le Prophete Voile, Le Jardin Arme i Le Voyage de l'Est.

Najpoznatiji svoj rad izdaje od 1996. do 2003. – Epileptičar (L'Ascension du Haut-Mal) je autobiografski serijal u 6 tomova, a hvaljen je i od kritike i publike. Prvi od njegovih dužih ostvarenja prevedenih na engleski jezik, Epileptičara se danas smatra jednim od remek-djela francusko-belgijske škole stripa. Serijal je često bio nominiran za mnoge nagrade (više puta biva nominiran u kategoriji najboljeg stripa), a osvaja nagradu za scenarij u Angoulemeu (2000.) i nagradu Ignatz za istaknutog strip-umjetnika (2005. godine).

Uz izdanja L'Associationa, David B. surađuje i s drugim izdavačima. U 90-ima mu Cornelius izdaje Le Nain June i Les 4 Savants. Za Dargaud stvara strip Le Tengu Carre, alegoriju nadahnutu japanskim legendama, a zatim piše i scenarij za La Revolte de Hop Frog i Les Ogres, te dvije knjige iz serijala Hiram Lowatt et Placido (uz ilustracije Christophea Blaina). Od 2000., krug čitatelja mu se širi, kad se njegov rad našao u popularnoj zbirci Aire Libre (koju izdaje Dupuis). 2000-ih i kasnije nastavlja surađivati s različitim autorima i izdavačima, a od kasnijeg rada izdvajamo strip-album La Lecture des Ruines, diptih Babel, serijal Par les Chemins Noirs, te crtane romane Le Jardin Arme et autres histoires i Les Meilleurs Ennemis.

 

Na vrh