ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

David Lapham

David Lapham je američki strip-autor rođen 1970. Godine, a najpoznatiji je po svom samostalno stvorenom i izdanom kult-serijalu Zalutali meci (Stray Bullets).

Objavljeni naslovi

Iako je odmalena volio čitati stripove, tek ga je Millerov Daredevil ponukao da se i sam okuša u ovoj umjetnosti. U ranim će devedesetima tako napustiti svoj posao u oglašavanju, te poslati svoje radove na više izdavačkih adresa. 1990. počinje raditi za izdavača Valiant Comics, a potom će prijeći u Defiant Comics i s Jimom Shooterom sukreirati strip Warriors of Plasm.

Ipak, ono po čemu će postati i ostati prepoznat jest veoma popularni i kritički hvaljeni klasik, serijal Stray Bullets. Prvo će pokrenuti svoju nezavisnu izdavačku kuću El Capitan Books 1995. godine, te će potom samostalno početi crtati, pisati i općenito raditi na svakom koraku u kreiranju stripa. Iako načelno kriminalističkog žanra, ovaj crno-bijeli strip prati faze razvoja i odrastanja cijele palete likova, te njihove avanture i, veoma često, nevolje u kojima se nerijetko nađu svojom greškom ili kao rezultat nerazmrsivog klupka događaja. Iz palete tih likova iskače persona Amy Racecar, buntovnice i alter-ega Virginije Applejack, nositeljice većine priča kojima je protkan Stray Bullets, a oba naličja tog lika imat će i zasebne ogranke serijale ili samostalne albume. Ovaj će serijal izlaziti od 1995. godine do danas, imat će preko stotinu brojeva i široku čitalačku publiku. Za njega će Lapham primiti i najprestižniju američko priznanje za radu u strip-stvaralaštvu, nagradu Eisner – 1996. godine za najbolje strip-crtača/scenarista, te 1997. za najbolji album, obje za rad na serijalu Stray Bullets. 2000. uzima pauzu od ovog serijala, te piše devetodijelni serijal Murder Me Dead.

Osim toga, David Lapham će tijekom karijere raditi za sve veće, pa i manje, američke izdavače, te na velikom broju naslova i popularnih franšiza. Tako će raditi scenarij za ogranak priče serijala The Darkness, potom dvanaestodijelni niz Batmana u Detective Comicsu, a za DC piše šestodijelni Daredevil vs. Punisher: Means and Ends. Za Marvel će raditi na Wolverineu u kolaboraciji s Davidom Ajom, , dok će se kasnije vratiti DC-ju stvorivši njegov originalni crtani roman Silverfish te pišući scenarij serijala Young Liars pod etiketom Vertigo. Za Dark Horse Comics će, između ostalih projekata, raditi i na serijalu Predator, te na Dark Horse: Noir. U 2014. godini Lapham napokon piše 41. nastavak Stray Bulletsa, i time zaokružuje i završava originalnu priču, a Image Comics objavljuje svoje omnibus izdanje ovog odličnog serijala.

Na vrh