ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

David Sala

David Sala je francuski ilustrator i strip-autor, rođen 18. srpnja 1973. godine u Decinesu. Njegov je rad prepoznat već od prvog strip-uratka, detektivske trilogije Replay, a nedavno se proslavio i s briljantnom adaptacijom Šahista.

Objavljeni naslovi

Nakon studija umjetnosti na prestižnoj Ecole Emile Cohl u Lyonu, počinje svoju karijeru radom u ilustraciji. U ovom će razdoblju uglavnom raditi naslovnice za knjige fantastičnog, znanstveno-fantastičnog i kriminalističkog žanra, a kasnije će početi ilustrirati i knjige za djecu. 2000. godine se po prvi put okušava u mediju stripa u kolaboraciji s Jorgeom Zentnerom, stvorivši detektivsku trilogiju Replay. Ovaj će prvi uradak odmah biva prepoznat i nagrađen, a osim nagrada za sam strip, Sala prima i nagradu Albert Uderzo za najboljeg mladog strip-umjetnika 2002. godine. Ovaj kreativni tandem nastavlja suradnju na novom projektu, povijesnom serijalu Nicolas Eymerich, Inquisiteur, objavljivan u Delcourtovoj zbirci Conquistador od 2004. do 2007. godine.

Objavit će i više stripova za mlađe uzraste u izdanju Castermana (La Colere de Banshee, La Belle et la Bete), a prvi će mu samostalni strip objaviti Soleil 2009. Godine, SF- serijal One of Us. 2017. godine stvara još jednu uspješnicu, nakon što uspješno adaptira rad Stefana Zweiga i objavljuje Šahista, a najnoviji mu je uradak strip Weight of Heroes, objavljen 2022. godine. David Sala trenutno živi i radi u Nimesu.

Na vrh