ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Denis Bajram

Denis Bajram, rođen 1. veljače 1970. u okolici Pariza, je francuski strip-crtač i scenarist, ali također se bavi programiranjem i stvaranjem glazbe. Najpoznatiji je po svojim stripovima Cryozone i Universal War One.

Objavljeni naslovi

Denis Bajram rođen je kao drugo u obitelji od šestero djece, a na njegov rani rast i razvoj su jako utjecali katolička tradicija sa strane njegove majke, te radna etika njegovog oca. Bajram prvo započinje studij matematike, ali utjecaj Nietzschea ga nagoni na propitkivanje svoje vjere i svojih političkih uvjerenja, te postaje anarhist. Napušta ovaj studij i prebacuje se na Ecole Superieure d'arts et medias Caen/Cherbourg, a zatim i na parišku L'Ecole des Arts Decoratifs, gdje je pohađao kolegije vezane za scenografiju i ilustraciju. U to je vrijeme aktivan u studentskim odborima, a također surađuje s različitim časopisima. Le Goinfre je bio strip-fanzin kojemu he Bajram bio i glavni urednik, a pod njegovim je vodstvom (a uz suradnju kasnije poznatih autora) taj časopis dobio nagradu Angoulemea za alternativni strip 1994. Tad se također intenzivno bavi i glazbom, a nakon diplome radi kao ilustrator i grafički dizajner za Hachette Livre.

Poslije 1994. se seli u pariški studio s Mathieuom Lauffrayem, s kojim se sprijateljio tijekom studija. Ondje će upoznati scenarista Thierryja Cailleteaua, koji će u tom trenutku raditi na serijalu Aquablue, i Guya Delcourta. Vidjevši Bajramovu kvalitetu crteža, Cailleteau mu nudi suradnju na paralelnom serijalu, Cryozone, kojemu će Guy Delcourt biti urednik, a njime će se Bajram otisnuti u profesionalne vode. Nakratko će se pridružiti radionici Sanzot u Angoulemeu, a zatim se vraća u Pariz, gdje pokreće radionicu Central Park s Mathieuom Lauffrayem, Alexom Aliceom i Patrickom Freonom.

U ovom će razdoblju kreirati i svoju samostalnu SF-sagu Universal War One. Prvo ponuđena Delcourtu, ipak će izaći u izdanju Soleila, a ova priča u 6 albuma govori o ekonomskom i ideološkom ratu koji hara Sunčevim sustavom kroz sraz javnih i privatnih vojnih resursa. Spektakularne scene i nagli narativni obrati će osvojiti veliki broj čitatelja, a izdavat će se i izvan Francuske, te je najavljena i dugometražna filmska adaptacija. Casterman će od 2013. godine nastaviti izdavati ovaj serijal pod naslovom, naravno, Universal War Two.

2006. godine Denis Bajram postaje i urednik, kad sa suprugom Valerie Mangin osniva novi urednički odjel unutar Soleila, Quadrant Solaire. Tamo se mogu naći svi njihovi albumi, uključujući njihov raniji zajednički rad, Les Memoires Mortes, te kasniji album Trois Christs. Uza sve ovo, Bajram razvija i nekoliko web-stranica (njegova bajram.com stranica je aktivna od 1997. godine), te razvija XuMuLu, cjelovit sustav za objavljivanje web-stranica. Bajram je također stvorio više uslužnih programa koji se mogu naći na njegovoj stranici, a dugo je godina član i programer razvojnog tima FrozenSand, izdavača igre Urban Terror.

Na vrh