ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Dieter

Dieter, punim imenom Didier Teste, francuski je strip-scenarist rođen 1. lipnja 1958. godine u Parizu. Najpoznatiji je po svom radu na serijalu Labyrinthe, te serijalu Julien Boisvert (Les Aventures de Julien Boisvert).

Objavljeni naslovi

Karijeru počinje u Ministarstvu obrane, te nije imao namjeru baviti se stripom dok nije upoznao Jeana Leturgiea. Potom će početi pisati priče za crtače poput Boutevillea, Malesa i Robina, a koje će biti objavljivane u časopisu Triolo 1985. i 1986. godine. Sljedećih će par godina surađivati s većim izdavačima poput Milana i Bayarda, a u ovom će razdoblju već raditi s poznatim crtačima poput Oliviera TaDuca i Christiana Rossija. Svoju prvu dužu priču stvorit će s Michelom Plessixom, a izaći će u izdanju Milana 1987. godine.

Upravo će s Plessixom objaviti svoju prvu kritički prepoznatu uspješnicu, serijal Les Aventures de Julien Boisvert, a nakon četiri albuma u izdanju Delcourta, serijal je okončan 1995. godine, jer je po mišljenju autora Julienova priča bila dovršena. Ovaj prvi uspjeh stilski će odrediti kasnija Dieterova djela, a fokus će primarno biti na ljudima i njihovim pričama, sa snažnim naglaskom na razvoju likova. Iznimno plodan autor, u 90-im će godinama raditi s mnogo velikih imena i na puno projekata. S TaDucom će stvoriti avanturistički serijal Sark, a serijal Neve objavljuje s Emmanuelom Lepageom. Bit će i suscenarist na fantastičnom serijalu Labyrinthe u paru s velikim Sergeom Le Tendreom.

Tijekom karijere, Dieter će surađivati s velikim brojem strip-autora i crtača, kao i s velikom većinom poznatih izdavača. Okušat će se u različitim žanrovima i stilovima, uz neizostavnu dubinu likova koja povezuje njegove priče. Okušat će se i u znanstveno-fantastičnom žanru s Ettieneom Le Rouxom radeći na serijalu Amenophis IV, te će isprobati i western u humorističnom Outlawu napravljenom u kolaboraciji s Xavierom Fourqueminom. Dieter živi i radi u bretonskom gradiću Thorigne-Fouillardu.

Na vrh