ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Dominique Bertail

Dominique Bertail je francuski strip-crtač i autor, rođen u Toursu 27. ožujka 1972. godine. Među njegove najpoznatije radove ubrajamo nagrađivani serijal Shandy, te diptih L'Enfer des Pelgram.

Objavljeni naslovi

Bertail odrasta u Normandiji, a tijekom studija umjetnosti u Angoulemeu, upoznaje Thierryja Smolderena, s kojim će surađivati na više projekata, uključujući hvaljeni L'Enfer des Pelgram, a koja 2 pripadajuća albuma Delcourt objavljuje u 1998. i 2000. godini. Tijekom ovih godina održava i pridonosi radu web-stranice Coconino World, zajedno s još dvoje entuzijasta koje upoznaje na akademiji (Josephe i Pat Cab). U 2000. i 2002. godini objavljuje dva samostalna albuma, L'Homme Tableau i L'Homme Nuit, a dvije godine poslije sa scenaristom Matzom započinje nagrađivani serijal Shandy za Delcourt – nagradu St. Michel primaju 2006. godine za najbolji frankofoni album, a za drugi dio serijala, album Le Dragon d'Austerlitz.

Sljedeće će godine sudjelovati u kolektivnoj zbirci Paroles de Verdun (Soleil), a godinu potom na još jednom takvom projektu, Premieres fois, u izdanju Delcourta. 2013. se ponovno udružuje sa Smolderenom i zajedno rade na četvrtom albumu političko-ekonomskog serijala Ghost Money. Naredne se godine seli u Bordeaux, a ondje će ilustrirati Omaha Beach, 6 juin 1944, a u suradnji s Jean-Davidom Morvanom i Severine Trefouel. Ovaj rad se bavi savezničkim iskrcavanjem u Normandiji, a uključuje preostale slike, arhivne materijale i svjedočanstva, te za taj opsežan rad biva i nagrađen na festivalu stripu u Bloisu. Uz strip, Bertail se bavi i ilustracijom, a povremeno radi i u oglašavanju.

Na vrh