ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Doug Braithwaite

Doug Braithwaite britanski strip-crtač rođen u Londonu. Postaje poznat već u matičnoj zemlji, ali veću popularnost postiže radeći za velike američke izdavače poput DC-a i Marvela. Od velikog repertoara, izdvajamo njegov rad na serijalu Justice s Alexom Rossom, te serijalu Punisher s Garthom Ennisom.

Objavljeni naslovi

Doug Braithwaite počinje profesionalnu karijeru u Britaniji radeći na serijalima objavljivanima u strip-časopisu 2000 AD, ali i prije toga, već s 15 godina, pokazat će svoje prve radove u podružnici Marvela UK, te će prvi njegov rad biti objavljen u božićnom broju strip-tjednika Action Force. U britanskoj će fazi raditi na popularnim serijalima poput Judge Dredda, te Tyranny Rexa.

Potom slijede veći projekti za američkog izdavača DC Comics, za koje će raditi na nastavcima distopijskog Earth X serijala, nazvanim Universe X i Paradise X, a na kojima će prvi put raditi s Alexom Rossom te Jimom Kruegerom. 2007. godine će se vratiti suradnji s Rossom i Kruegerom na 12-dijelnom ograničenom serijalu Justice, u priči koja se vrti oko superherojskog tima Justice League of America, te glavnih im neprijatelja zvanih Legion of Doom.Uz ovo, radit će i na serijalu Batman: Legends of the Dark Knight, te serijalu Green Arrow.

Po prelasku na ekskluzivni ugovor s Marvelom, Braithwaite će surađivati s Garthom Ennisom na serijalu Punisher, a s Mattom Fractionom stvara trodijelni miniserijal Secret Invasion: Thor. Za Image Comics radi na serijalu Storm Dogs s Davidom Hineom, dok će za Valiant Comics potpisati više serijala, uključujući Unity, Imperium, Bookof Deat, te X-O Manowar. Njegov crtež u serijalu Journey into Mystery, prvo u izdanju Atlas Comicsa, a zatim Marvela, će biti iznimno zapažen i hvaljen, a objavljivan je tijekom 2011. godine.

Uz ovaj nemali opus, Braithwaite se može pohvaliti da je srušio, u tandemu s grupom (62 ukupno) drugih poznatih strip-autora, čak dva Guinnesova rekorda – za najbrže stvoren strip-album, te za najveću grupu autora-potpisnika jednog strip-albuma. Strip je završen za malo više od 11 sati, a sav prihod će biti doniran u dobrotvorne svrhe.

Na vrh