ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Ed Brubaker

Ed Brubaker, rođen 17. studenog 1966. u Bethesdi (National Naval Medical Center, Maryland), je američki strip-crtač i scenarist, te višestruki dobitnik prestižnih strukovnih nagrada (nagrade Eisner i Harvey). Najpoznatiji je po svom radu u stripu, prvenstveno u kriminalističkom žanru u kojem je počeo stvarati naslove poput Lowlifea, Scene oft he Crime i Kriminala, a zatim i po svom radu na superherojskim naslovima, poput serijala Batman, Daredevil i Captain America.

Objavljeni naslovi

Ed Brubaker počinje karijeru pišući i crtajući stripove na nezavisnoj, alternativnoj sceni. Tako radi Pajama Chronicles za izdavača Blackthorne Comics, Purgatory USA za Slave Labor Graphics, te svoj dijelom autobiografski serijal Lowlife za Slave Labor Graphics i Caliber Comics, a kasnije i Aeon Press. Za Caliber Press je također kratko uređivao antologiju Monkey Wrench.

U 1990-ima, počevši s 1991. godinom, počinje pisati kriminalističke priče koje će biti objavljivane u antologiji Dark Horse Comicsa, Dark Horse Presents. An Accidental Death, trodijelni serijal koji je napravio s crtačem Ericom Shanowerom za tu antologiju, ističe ga po prvi put za strukovno priznanje – zajedno s Shanowerom, bivaju nominirani za prestižnu nagradu Eisner. 1997. godine radi strip-album At the Seams za malog nakladnika Alternative Comics, a taj je strip također nominiran, ovaj put za nagradu Ignatz. Slijedeće godine radi Detour za istog nakladnika, a on biva nominiran za nagradu Harvey, u kategoriji najboljeg novog serijala, iako će se poslije ispostaviti da će taj prvi album ostati i jedini. U 2001. godini piše The Fall, koji radi u suradnji s crtačem( i autorom Berlina) Jasonom Lutesom, a izdaje ga Drawn and Quarterly. The Fall najavljuje i pauzu u Brubakerovoj nezavisnoj strip-produkciji, sve do njegove suradnje s izdavačem Image Comicsom 2012.

Brubaker počinje suradnju s jednim od dva najveća strip-izdavača u SAD-u, DC Comicsom, već 1995., pod etiketom Vertigo. I dalje u tom razdoblju u suradnji s crtačem Shanowerom, piše političku satiru pod imenom Vertigo Visions: Prez, Smells Like Teen President, a po predlošku manje poznatog stripa Joea Simona iz 1970-ih. Slijedeći veliki projekt za Vertigo dolazi u 1999., nazvan Scene of the Crime, bila je i njegova prva suradnja s crtačima Michaelom Larkom i Seanom Phillipsom, a s kojima će kasnije često surađivati. Ova hvaljena detektivska priča smještena u San Francisco će po prvi put skrenuti pozornost Hollywooda na rad Eda Brubakera. Pred kraj 2000. godine, Brubaker potpisuje ekskluzivni ugovor s DC Comicsom, te kreće raditi na serijalu Batman (počevši od broja 582). U isto vrijeme, za Vertigo, a s crtačem Warrenom Pleeceom, piše znanstveno-fantastični serijal Deadenders, a potom radi na Sandman Presents: Dead Boy Detectives s crtačem Bryanom Talbotom.

2001. radi na potpunoj preobrazbi serijala Catwoman s crtačem Darwynom Cookeom. To uključuje kako promjene u kostimu, tako i promjene u njenom načinu djelovanja i razmišljanja, a Brubaker ostaje raditi na tom serijalu sve do siječnja 2004. Brubaker i Marvelov scenarist Brian Michael Bendis su pokušali spojiti poznate likove iz DC i Marvel svijeta, Batmana i Daredevila (kao i Catwoman i Elektru), ali projekt nikad nije odobren. 2003. godine, Brubaker i scenarist Greg Rucka zajedno stvaraju i pišu serijal Gotham Central. Priča se usredotočuje na rad policije u tom gradu, a serijal završava 2006., kratko nakon što Brubaker prestaje raditi na njemu.

U 2000-ima radi za DC pod još jednom njihovom etiketom. Tako pod etiketom Wildstorm i s crtačem Colinom Wilsonom počinje serijal Point Blank, a potom ponovno uz Seana Phillipsa stvara strip Sleeper. Iako hvaljen, taj serijal nije bio naročito komercijalno uspješan, no bio je zanimljivo promoviran. Naime, svatko tko je mogao dobiti Brubakera u obaranju ruku, dobio bi besplatan i potpisan primjerak ovog stripa (navodi se da je u tom uspjelo samo 8-9 osoba od njih 40-50), a događaj je održan u Isotopeu, prodavaonici stripa u San Franciscu. Kasniji rad pod etiketom Wildstorm uključuje i više albuma u serijalu The Authority, a koji su stvorili Warren Ellis i Bryan Hitch.

U 2004. godini, a po završetku ekskluzivnog ugovora s DC Comicsom, Brubaker počinje raditi za njihovog glavnog rivala, Marvel Comics. Prvi veliki projekt mu je bio rad na serijalu Captain America, gdje ponovno uvodi zaboravljenog lika Buckya Barnesa kao sovjetskog nemilosrdnog ubojicu kodnog imena „The Winter Soldier“. Taj će njegov serijal požeti kritički i komercijalni uspjeh, te će na njemu raditi punih osam godina.

Brubaker će u 2005. potpisati ekskluzivni ugovor s Marvelom, ali on će mu omogućiti dovršavanje serijala koje je započeo za DC. 2006. radi dva serijala, Books of Doom, te X-Men:Deadly Genesis. Potom se prebacuje na Daredevila, rad na kojem je već prethodno dogovorio s Brianom Bendisom. Za Marvel će također i kasnije raditi na naslovima vezanim uz serijale X-Men i Captain America.

Za Marvelovu etiketu Icon stvara Kriminal, hvaljeni kriminalistički serijal koji crta Sean Phillips. 2007. za isti prima nagradu Eisner u kategoriji najboljeg novog serijala. Pod istom etiketom i ponovno s Phillipsom, 2008. započinje i serijal Incognito, o potpuno amoralnom liku sa super-moćima. Godinu dana kasnije, kreće s radom na svom web-serijalu Angel of Death.

U 2012. godini nastavlja suradnju s Phillipsom, ali ovaj put rade za Image Comics na hvaljenom serijalu Fatale. Slijedeće godine potpisuje ekskluzivni ugovor s ovim izdavačem, uz odlične uvjete za rad: naime, Image se u njemu složio objaviti bilo koji Brubakerov strip bez potrebe da ga prvo predstavi, a oni ga prethodno odobre. Prvi strip koji je tako napravio za njih je bio hvaljeni serijal Zatamnjenje, ponovno u suradnji s Phillipsom, a za koji će Brubaker ponovno primiti nagradu Eisner u kategoriji najboljeg ograničenog serijala.

Redoviti dobitnik prestižnih strukovnih nagrada, od tog čak 5 nagrada Eisner i Harvey za najboljeg scenarista, uz pregršt drugih nagrada, nominacija i pohvala, Ed Brubaker je jedan od najhvaljenijih, najpoznatijih i najnagrađivanijih strip-scenarista današnjice. Uz to, njegov je lik, Winter Soldier, pretvoren i u filmsku uspješnicu, a u tom je filmu imao i cameo-ulogu. Također je sudjelovao kao spisatelj u stvaranju poznate HBO-ove TV- serije Westworld, a bio je i koscenarist na Amazonovoj mini-seriji Too Old to Die Young.

Na vrh