ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Eddie Campbell

Eddie Campbell, rođen 10. kolovoza 1955. godine u Glasgowu, je britanski strip-crtač i scenarist. Campbell se može pohvaliti velikim opusom i mnogim nagradama u svojoj karijeri, ali mu najprepoznatljivije djelo ostaje crtani roman Pakao (From Hell), koji je crtao od 1989. godine, a u suradnji s još jednim velikim imenom ove umjetnosti, scenaristom Alanom Mooreom.

Objavljeni naslovi

Eddie Campbell kreće sa strip-stvaralaštvom u formi autobiografskog stripa kasnih 1970-ih godina, kad se on razvija na alternativnoj sceni, a tek kasnije postaje popularan i u glavnim tokovima strip-stvaralaštva. Njegov prvi uradak izlazi 1978. i 1979. godine pod imenom In the Days of the Ace Rock 'n' Roll Club, a prerasti će u Aleca. Lik Aleca MacGaryja zamijenit će autora, a prvi će se primjerci moći kupiti u obliku fotokopiranih pamfleta, i tek ranih osamdesetih, a po pokretanju časopisa Escape Magazine, ove će se priče moći pročitati na jednom mjestu, te kasnije i kao samostalni albumi. Sve priče iz ovog serijala će biti još dugo izdavane, a za omnibus dotad objavljenih i neobjavljenih priča (The Complete Alec, Acme Press/Eclipse Comics, 1990. godina) prima UK Comic Art Award za najbolju zbirku crtanih romana, dok će kasnija priča Alec: How To Be An Artist biti nominirana za nagradu Harvey.

Za vrijeme boravka u Australiji, kamo se preselio 1986. godine, nastavlja sa stvaranjem kratkih priča, ali i počinje svoj veliki serijal Bacchus. Prvotno će se taj lik, temeljen na Bakhu odnosno Dionizu, grčkom bogu plodnosti i vina, pojaviti kao sporedni lik u serijalu Deadface, ali ga Campbell izdvaja u zaseban serijal crtanih romana, te će se kao takav objavljivati prvotno u britanskim i američkim antologijama. Priča je to o ovome bogu koji je preživio do današnjih dana, ali sad egzistira kao stalna mušterija iza šanka, vezući priče o boljim, starim danima. Do 1995. godine Dark Horse Comics će ga izdavati i u formatu serijskih miniserijala, a kasnije će izdavač Top Shelf Productions izdati cijelu Bacchus sagu u dva 500-stranična albuma.

No, počevši s 1989. godinom, Campbell se udružuje s Alanom Mooreom, te na njegov crtež i Mooreov scenarij stvaraju kultni crtani roman Pakao (From Hell). Priča obrađuje ubojstva u Whitechapelu kasnijeg Viktorijanskog doba, te se kroz nju pokušava dokučiti motive i identitet Jacka Trbosjeka. Moore će koristiti mnoge stvarne i poznate elemente vezane za te slučajeve, no dio, poput identiteta samog glavnog lika, biva fikcionaliziran i uklopljen u fantastičan koloplet ubojstava, ljudske košnice viktorijanskog razdoblja, psihologije pojedinaca i njihovim (mnogim) ulogama u društvu u cjelini te poznatim, a istovremeno i tajnim društvima. Prvotno objavljivana u Bissetteovoj antologiji Taboo, a potom kao samostojan serijal u izdanju nakladnika Tundra Publishing, a zatim i Kitchen Sink Pressa. Nakon završetka serijala, te otkupa filmskih prava, Campbell osniva Eddie Campbell Comics, te počinje samoizdavati svoje stripove, a 1999. godine izdaje cijeli Pakao na isti način. Otada, pak, ovaj će serijal doživjeti mnogo izdanja, a pobrat će i sve važnije nagrade u svijetu stripa, uključujući nagrade Eisner, Harvey, Eagle, te nagradu kritike u Angoulemeu za francusko izdanje. U razdoblju nakon završetka stvaranja ovog serijala, sredinom 90-ih godina i kasnije će raditi na poznatim serijalima velikih američkih izdavača, poput Catalysta (Dark Horse Comics), Hellblazera (Vertigo, DC), Batmana (DC) i Kapetana Amerike (Marvel).

Na vrh