ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Edith

Edith, punim imenom Edith Grattery, francuska je strip-autorica i ilustratorica rođena 25. srpnja 1960. godine u Marseillesu. Za svoje je radove često bila nagrađivana, a iz bogatog opusa izdvajamo crtane romane Emma G. Wildford, Basil et Victoria i Le Jardin de minuit.

Objavljeni naslovi

Edith svoju umjetničku karijeru započinje studijem lijepih umjetnosti u Parizu, ali se ubrzo priključuje radu strip-kolektiva Asylum, a u tom će razdoblju raditi i za časopis Circus. U kolaboraciji sa scenaristom Gonordom 1988. godine objavit će svoj prvi strip-album Ornicar, a dvije godine poslije s Yannom počinje svoj vjerojatno najpoznatiji serijal Basil et Victoria. Ovaj će strip biti toliko popularan da je uskoro dobio u televizijisku inačicu, ali pod imenom Orson et Olivia, a album iz tog serijala, Jack, dobit će i nagradu za najbolji prvi album u Angoulemeu.

U razdoblju stvaranja ovog popularnog serijala, Edith će paralelno raditi na još projekata, uključujući ilustriranje više knjiga za djecu, a radit će i na kolektivnim projektima. Za rad u ilustraciji će već 2008. godine primiti nagradu Des Planches et des Vaches za svoj cjelokupni dotadašnji doprinos ovoj grani umjetnosti, ali i dalje nastavlja s radom na novim strip-uspješnicama. Njena adaptacija romana za mlade Tom and the Midnight Garden britanske autorice Phillipe Pearce, nazvana Le Jardin de minuit, postat će veliki hit i primiti više strukovnih nagrada, a bit će i dio službenog izbora Angoulemea 2016. godine. Njen sljedeći album u kolaboraciji sa scenaristom Zidrouom, Emma G. Wildford, nastavak je odličnog niza crtanih romana, te će se i sam opet naći u službenom izboru Angoulemea 2018. godine. Na festivalu stripa BD Boum de Blois 2021. godine, Edith će primiti nagradu za sav svoj doprinos devetoj umjetnosti.

Na vrh