ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Émile Bravo

Émile Bravo, rođen 18 rujna 1964. godine u Parizu, francuski je strip-crtač i autor. Najveću popularnost postigao je radeći na stripovima Épatantes aventures de Jules i Moja mama je u Americi, upoznala je Buffalo Billa.

Objavljeni naslovi

Émile Bravo je rođen u Parizu, ali oba roditelja su španjolskog podrijetla. Ipak, odrasta na bogatoj podlozi franko-belgijskoj stripa (poput Asterixa i Tintina), te unatoč tome što je u obrazovanju slijedio tehničke smjerove, naposljetku odabire umjetničko zanimanje. Već 1988. godine ilustrira serijal Fighters, a koji piše i objavljuje Jacques Sorg. Također će raditi u časopisu Marie-France kao ilustrator do 1990. godine i objavljivanja svog prvog albuma. Ovaj će album, nazvan Ivoire, napraviti u suradnji sa starim poznanikom, Jeanom Regnaudom, a objavit će ga izdavač Magic-Strip u zbirci Atomium. S njim na scenariju će često surađivati tijekom svoje karijere, te će između 1993. i 1998. godine stvoriti i tri albuma svog prvog serijala nazvanog Aleksis Strogonov, a u izdanju Dargauda.

U ovom će razdoblju upoznati i druge velike francuske strip-umjetnike, poput Joann Sfar, Lewisa Trondheima i Christophea Blaina, a s kojima će utemeljiti (između ostalih) i Atelier des Vosges. Novi veliki uspjeh slijedi mu sa serijalom Épatantes aventures de Jules, za koji će sam napisati i scenarij. Ovaj će nagrađivani serijal prvo biti objavljivan u časopisu Okapi, a zatim će u obliku albuma izlaziti u izdanju Dargauda. Od 2004. do 2009. godine će raditi i na serijalu za najmlađe uzraste nazvanom Boucle d'or et les sept ours nains, a koji će biti nominiran za nagradu Eisner. 2007. godine vratit će se suradnji s Regnaudom na još jednom stripu za isti uzrast nazvanom Moja mama je u Americi, upoznala je Buffalo Billa. Ovaj će prijelomni strip o djetinjstvu viđenom očima djeteta biti nominiran i nagrađivan u više država, a uz to i preveden na španjolski, njemački, nizozemski, te sad i hrvatski, no originalno će izaći u izdanju Gallimarda.

Uz sav ovaj prepoznat i uspješan rad, Dupuis mu povjerava četvrti svezak klasika franko-belgijske škole, serijala Spirou et Fantasio, a svoj će doprinos nazvati Le Journal d'un Ingenu. 2018. godine će se ponovno vratiti ovom serijalu s ambicioznim projektom u 4 albuma nazvanim Spirou ou l'Espoir Malgré Tout.

Na vrh