ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Enrico Marini

Enrico Marini (13.8.1969, Švicarska) talijanski je crtač, scenarist i ilustrator, poznat po svojim stripovima Škorpija i Orlovi Rima.

Objavljeni naslovi

Enrico Marini studirao je ilustraciju na Umjetničkoj akademiji u Baselu, u Švicarskoj. Na njegov filmičan stil utjecali su filmovi, američki stripovi, talijanski fumetti, francuski bandes dessinées i japanska manga. Kao posvećeni majstor, koji rukom crta, tušira i slika, veliki je poklonik umjetnika poput Miltona Caniffa, Alexa Totha, Jima Apara, Neala Adamsa, Johna Romite St., Mikea Mignole, Hermanna, Jordija Berneta, Hergéa, Moebiusa/Girauda i Katsushira Otome.

Marini je karijeru započeo 1990., u dobi od 17 godina, kada su mu Alpen Publishers povjerili njegov prvi serijal, Les dossiers d’Olivier Varèse, uz scenarije Thierryja Smolderena, Georgesa Popa i Marellea (koji je kasnije u SAD-u izdala kuća Humanoids Publishing pod naslovom Negative Exposure: Fear and Lothing in Kokonino World (Loša slika – Strah i prezir u svijetu Kokonino)). 1992. godine Marini i Smolderen, pod utjecajem japanskih mangi i američkih stripova, stvorili su nešto posve novo s Ciganinom, akcijom nabijenom znanstvenofantastičnom avanturom koja je u nastavcima izašla na engleskom jeziku u časopisu Heavy Metal, a kasnije je objedinjena u omnibus-izdanje kuće Insight Comics. Zatim je prešao u svijet vampira hvaljenim serijalom Rapaces (Grabežljivci), koju je napisao Jean Dufaux, a izdao Dargaud, jedna od najvećih europskih izdavačkih kuća. Uz scenarista Stephena Desberga, Marini je kroz mračne i nasilne naočale istraživao i Divlji zapad i njegove mitove u Dargaudovoj L’Étoile du désert (Pustinjska zvijezda), a 2000. je (uz Desberga) napisao ili ilustrirao Le Scorpion, obimni, uzbudljivi pustolovni serijal koji je brzo postao jednim od najprepoznatljivih Dargaudovih naslova. Od 2007. Marini uspješno vraća u život Rimljane i barbare kao crtač i scenarist epske ratne sage Les Aigles de Rome (Orlovi Rima), a 2018. ispunio mu se san iz djetinjstva kada je za DC Comics napisao i nacrtao izvorni crtani roman BATMAN: MRAČNI PRINC NA BIJELOM KONJU.

Na vrh