ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Enrique Breccia

Enrique Breccia se rodio u Buenos Airesu 1945., kao sin jednog od najvećih latino-američkih crtača svih vremena, Alberta Breccie, od kojeg je očito naslijedio puno talenta i ljubav prema crtanju. Zanimljivo je kako su i njegove dvije sestre, Patricija i Cristina, odlučile krenuti očevim stopama i crtati stripove, ali ipak s nešto slabijim uspjehom.

Objavljeni naslovi

Enriqueov prvi rad datira iz 1968. kad je skupa s ocem nacrtao La Vida del Che, biografiju poznatog revolucionara Che Guevare, po scenariju Hectora Germana Oesterhelda, kojeg će taj strip poslije koštati života. 1972. započinje suradnju s engleskom izdavačkom kućom Fleetway, crtajući pod pseudonimom strip Spy 13, a nakon toga crta seriju ratnih priča za talijanski magazin Linus. Njegova suradnja s Carlosom Trillom počinje 1976. stripom El Buen Dios, da bi nakon toga nastao Alvar Mayor, njegov najpoznatiji lik s kojim se probio na svjetsku scenu. Sa Trillom je uspješno surađivao na još nekoliko stripova od kojih izdvajamo sjajnu miniseriju El peregrino de las Estrellas, nadrealni serijal Los Viajes de Marco Mono, te slikani El Reino Azul.

1983. po scenariju Robina Wood crta Ibáñeza, a sljedeće godine po vlastitom scenariju objavljuje vrlo uspjele El Sueñero i El Cazador del Tiempo, a nacrtao je i nekoliko strip adaptacija poznatih romana kao što su Till Ulenspiegel, Otok s blagom i Moby Dick.

1987. objavljuje grafičku novelu Lope de Aguirre, a 1995. De Mar a Mar.

Početkom novog tisućljeća počinje suradnju s američkim izda­va­čima. Radio je na serijalu X-Force za Marvel, nakon čega prelazi u DC sudjelujući na projektu Batman: Black & White, Batman: Gotham Knights, te crtajući grafičku novelu Lovecraft o životu pisca H.P Lovecrafta po scenariju Hansa Rodionoffa. Zatim preuzima rad na serijalu Swamp Thing, nacrtavši ukupno 22 sveske od 2005. do 2007.

Trenutno živi u New Yorku, gdje priprema album Sentinelles za francusko tržište po scenariju Xaviera Dorisona, a osim stripom, intenzivno se bavi slikarstvom i ilustracijom.

Na vrh