ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Etienne Le Roux

Etienne Le Roux, rođen 14. prosinca 1966. godine na Madagaskaru, francuski je strip-crtač, najpoznatiji po radu na strip-serijalima Le Serment de l'Ambre i Amenophis IV.

Objavljeni naslovi

Etienne Le Roux odrasta u obitelji u kojoj zajedno sa starijom braćom i sestrama čita časopis Pilote, te odmalena uživa u crtanju. Po završetku srednje škole i kraju sna o karijeri pilota lovačkog zrakoplova, Le Roux dvije godine studira na Školi likovnih umjetnosti. Tamo upoznaje Georgesa Pernina, koji 70-ih godina radi za Tintin, ali odustaje od školovanja i počinje raditi na manjim strip-projektima.

U profesionalne se vode otiskuje radom na Le Cycle de Golden Tiger sa Sergeom Pelleom 1996., a već sljedeće godine nasljeđuje Mathieua Laufraya na mjestu crtača serijala Le serment de l'Ambre, a koju je izdavao Delcourt. Ubrzo potom će kod istog izdavača pokrenuti znanstveno-fantastični serijal Amenophis IV, a za koji će scenarij pisati Dieter. Od 2006. godine crta svoje priče i za Futuropolis, uključujući prvu epizodu dvodijelnog Apres la guerre, te dva albuma iz serijala La Memoire dans les poches, oba u suradnji sa scenaristom Lucom Brunschwigom. Za Delcourt 2008. radi herojski fantastični serijal L'Education des assassins. S Vincentom Froissardom radi na povijesnom pustolovnom serijalu Le Dernier voyage d'Alexandre de Humboldt, o prirodoslovcu i istraživaču Alexanderu von Humboldtu.

Umjetnički razvoj Le Rouxa bio je inspiriran velikim imenima europskog stripa, Moebiusom, Jijeom i Franquinom, ali i američkim umjetnikom Richardom Corbenom. Trenutno živi u Toursu, gdje dijeli studio s grupom drugih crtača.

Na vrh