ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Fabien Nury

Fabien Nury, rođen 31. svibnja  1976. godine, je francuski strip-scenarist. Iako je radio i kao filmski scenarist, najpoznatiji je po radu u stripu. Izdvajaju se njegovi uratci poput stripova Staljinova smrt i Tyler Cross, ali ponajviše hvaljeni povijesni serijal Bilo jednom u Francuskoj.

Objavljeni naslovi

Fabien Nury diplomira na pariškoj poslovnoj školi ESCP (Ecole Superieure de Commerce de Paris), a pisanjem u stripu se počinje baviti radeći na scenariju za W.E.S.T. s Xavierom Dorisonom. Taj 6-sveščani serijal koji spaja western-estetiku s nadnaravnim elementima  crta Christian Rossi, a izdaje ga Dargaud u razdoblju od 2003. do 2011. Za Humanoides associes (od 2004. do 2007.) piše scenarij za trilogiju Je suis legion, a koju pokreće i crta John Cassaday. 2007. godine počinje pisati i obiteljsku sagu (o nafti i američkoj mafiji u Bostonu) Le Maitre de Benson Gate u suradnji s Renaudom Garretom, a u izdanju Dargauda.

Od 2007. do 2012. surađuje s crtačem Sylvainom Valleeom na šestodijelnom serijalu Bilo jednom u Francuskoj, a koji izdaje Glenat. Taj povijesni serijal slobodno miješa povijesne činjenice s izmišljenim detaljima Drugog svjetskog rata i života Josepha Joanovicia, koji je i u stvarnosti za mnoge bio heroj, za druge zločinac i kolaboracionist, a najvjerojatnije je bio pomalo od svega, pokušavajući preživjeti kao Židov u okupiranoj Francuskoj. Ovaj je strip postigao ogroman uspjeh i kod publike i kritike, a dosad  je prodano više od 850 000 primjeraka. Na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu biva nagrađen i kao najbolji serijal 2011. godine.

U međuvremenu također radi na diptihu Necromancy s Jackom Maninijem 2008./2009. godine, a niz uspješnica nastavlja s povijesno-temeljenom crnom komedijom Staljinova smrt, kojoj crtež potpisuje Thierry Robin. Zatim slijedi triler Steve Rowland (crta Richard Guerineau), potom Silas Corey s Pierreom Alaryjem, te adaptacija književnog predloška Atar Gull ili sudbina uzornog roba, kojeg s crtačem Brünom (Bruno Thielleux) stvara za Dargaud. 2013. godine nastavlja suradnju s Brünom i Dargaudom, te piše scenarij za nagrađivani crtani roman Tyler Cross, a zadnji svezak (Miami) izlazi 2018. godine. Ponovno u suradnji s crtačem Thierryom Robinom, Nury piše dvodijelni serijal Smrt caru!, a zatim u 2014. s Ericom Henninotom izdaje Sina Sunca, avanturistički strip napravljen po književnom predlošku dvije knjige Jacka Londona. 2017. se ponovno udružuje sa Sylvainom Valleeom i stvara još jedan fikcionalno-povijesni serijal, Katangu, smješten radnjom u 1960-te godine post-kolonijalnog Konga.

2018. počinje s nizom biografskih stripova posvećenih Charlotti  Belgijskoj (kasnije i carici Meksika) s Matthieuom Bonhommeom, a prvi album je nazvan Charlotte Imperatice.  Uz pozitivne kritike i s crtačem Brünom, piše crtani roman L'homme qui tua Chris Kyle 2020., o snajperistu Chrisu Kyleu. Također je radio i kao scenarist na tri filma: Les Brigades du Tigre (2006.), Pour toi j'ai tue (2012.) i Guyane iz 2017. godine.

Krajem 2017. godine u kina dolazi adaptacija njegovog diptiha Staljinova smrt (eng. Death of Stalin), a na kojem je filmu i sam također bio jedan od scenarista. Film krasi, uz postavu poznatih glumaca (koju predvodi Steve Buscemi), britak (crni) humor, a prima pohvale podjednako i od strane publike i od kritike. Uz mnoge druge pohvale i priznanja, 2015. godine mu je na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu posvećena izložba pod nazivom, „Fabien Nury, maestro scenarija“.

 

Na vrh