ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Fabien Vehlmann

Fabien Vehlmann , rođen 30. siječnja 1972. godine u Mont-de-Marsanu, francuski je strip-scenarist, najpoznatiji po svojim stripovima Green Manor i Sami. Vehlmann je jedan od plodnijih i istaknutijih autora današnjice, a uz svoj umjereno sarkastičan stil koji se proteže kroz sve njegove kreacije u gotovo svim žanrovima, prozvan je i „Goscinnyem 21. stoljeća“.

Objavljeni naslovi

Fabien Vehlmann je rođen u Mont-de-Marsanu, ali od 1975. do 1992. godine živi u La Motte-Servolexu. Nakon studija na poslovnoj školi u Nantesu, sudjeluje u radu kazališne družine u Chamberyu, kasnije korisnog audio-vizualnog medijskog iskustva, a potom se uključuje u natjecanje za najbolji scenarij, kojeg 1996. godine održava časopis Spirou. Iako je njegov rad odbijen zbog nepridržavanja zadanog formata, Vehlmann ne gubi nadu i polet, te, vrativši se roditeljima na godinu dana, ne radi ništa drugo doli pisanja scenarija i Spirou mu konačno prihvaća scenarij.

1998. počinje rad na svom serijalu Green Manor. Ovaj će crno-humorni serijal kratkih priča već biti prepoznat i nagrađivan između 2001. i 2005., kad će ga Dupuis izdati u tri albuma, a priča je smještena u klub dobrostojeće gospode viktorijanske ere, gdje se raspravlja o sve zamršenijim društveno-političkim pitanjima. Uz svoja poznatija i objedinjena djela, Vehlmann će konstantno raditi na kratkim pričama s mnoštvom drugih autora. 2001. objavljuje i svoj samostalni album znanstveno-fantastičnog karaktera Des Lendemains sans Nuages, a crta ga Bruno Gazzoti.

Nakon prelaska u Dargaud, piše Samedi & Dimanche, filozofsku priču u tri albuma koju crta Gwen, a izlazi u zbirci Poisson Pilote. Plodno razdoblje nastavlja sa serijalom Wondertown (crtač Benoit Feroumont), a zatim slijedi La Nuit de l'Inca (Duchazeau). Zajedno s Matthieuom Bonhommeom (2002.-2008.) stvara povijesni serijal Markiz od Anaona, a od 2003. do 2007. se vraća i SF-u s Ianom i crtačem Ralphom Meyerom, a oba potonja će izaći u izdanju Dargauda.

Najveći će uspjeh ipak ostvariti s fantastično-avanturističkim serijalom za mlađe uzraste nazvanim Seuls, odnosno Sami. Serijal je stvorio u suradnji s crtačem Brunom Gazzotijem, a izdaje ga Dupuis. Uz ogroman komercijalni uspjeh (više od dva milijuna prodanih primjeraka), serijal je pobrao mnoga priznanja i nagrade, a, između ostalih, biva nagrađen na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu. Na tragu uspjeha ovog stripa, u francuskoj će produkciji biti snimljen i dugometražni film temeljen na ovom predlošku 2017. godine.

Dupuis mu 2006. povjerava stvaranje prvog albuma novog serijala Une Aventure de Spirou et Fantasio, par... u suradnji s crtačem Yoannom. Album je nazvan Les Geants Petrifies, a tri godine kasnije ovaj dvojac preuzima glavni serijal Spirou et Fantasio, naslijedivši tako Morvana i Munueru. U ovom će razdoblju stvarati i manje albume u suradnji s raznim crtačima. Tako će s Duchazeauom izdati Pet bagdadskih pripovjedača 2006. godine, a zatim će s crtačkim dvojcem Kerascoetom (Marie Pommepuy i Sebastien Cosset) stvoriti Jolies Tenebres 2009. (Dupuis), a 2011. Dargaud izdaje njihovu Sotoniju. Kasnije s Ericom Sagotom radi na diptihu Paco krvavih ruku, a osnovat će i digitalni strip-časopis Professeur Cyclope zajedno s de Bonnevalom, Brunom, Pedrosom i Tanquerelleom. U suradnji s de Bonevallom, Tanquerelleom i Blanchardom, stvara nagrađivanu sagu Le Dernier Atlas.

Vehlmann je odličan i vješt scenarist, a njegovi uratci su u pravilu nominirani i nagrađivani diljem Europe, a pogotovo u Francuskoj. Uz to, lik Spiroua, na kojem je i sam dugo godina radio, dobiva mural u Bruxellesu, a koji dio niza murala posvećenih najvećim strip-herojima u ovome gradu. Mural prikazuje Spiroua kojeg gnjave sva sila njegovih autora-stvaratelja, a osmislili su ga upravo Yoann i Vehlmann.

Na vrh