ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Federico Bertolucci

Federico Bertolucci, rođen 27. veljače 1973. godine u Viareggiu, je talijanski strip-crtač, kolorist i ilustrator. Jedan od najviše cijenjenih talijanskih talenata izvan Italije, Bertolucci je stekao najveću popularnost stvarajući serijal Love.

Objavljeni naslovi

Federico Bertolucci je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Carrari 1998. godine. Iste će godine početi raditi za Disney Italia, odnosno u njihovim časopisima Topolino i Minnie. 2001. godine se pridružuje umjetničkom osoblju časopisa W.i.t.c.h., a za koji je ilustrirao priče i naslovnice. Svojim ilustracijama doprinosi strip-serijalu Monster Allergy, a radi i na seriji kratkih priča za The Flintstones, te na koloriranju strip-adaptacije animiranog filma Lilo&Stitch.

Plodno i uspješno razdoblje mu slijedi u suradnji s francuskim scenaristom Fredericom Brremaudom. S njim će stvoriti i objaviti Richard Coeur De Lion koji izlazi u izdanju Soleila od 2005. do 2007. godine, zatim slijedi Les Tennismen (Bamboo, 2006.), Rocambole de Ponson du Terrail (Delcourt, 2005.), te njihov hvaljeni serijal Love, a koji će Ankama Editions početi izdavati 2011. godine. Ovaj serijal u kojem su glavni likovi različite divlje životinje, slike zaista govore sve – stvoren bez teksta, prekrasan i detaljan crtež je dovoljan za bogatu i razumljivu priču, a objavljivat će se u Francuskoj, SAD-u i mnogim drugim zemljama.

Federico Bertolucci je jedan od rijetkih talijanskih autora koji biva višestruko nominiran za nagradu Eisner, te je njegovo ime jedno od bolje poznatih izvan granica Italije.

Na vrh