ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Frank Pe

Frank Pe, rođen 15. srpnja 1956. u Ixellesu, je belgijski strip-crtač, a najpoznatiji je po svom radu na stripovima Broussaille i Zoo.

Objavljeni naslovi

Frank Pe, koji se često potpisuje samo kao Frank, je oduvijek pokazivao snažan interes za životinje i okoliš, što će se kasnije odraziti u njegovom radu. Nakon tri godine studija kiparstva (Institut Saint-Luc u Bruxellesu), počinje stvarati stripove i ilustracije za časopis Spirou, a specijalnost su mu bili članci o životinjama. Tamo će kreirati svog najpoznatijeg lika, Broussaillea, koji mu je služio kao pripovjedač u njegovim kratkim pričama o prirodi i životinjama.

Broussaille postaje serijal 1984. godine, u suradnji sa scenaristom Bomom (Michel de Bom), a u izdanju izdavačke kuće Dupuis, s kojom će i inače surađivati. Serijal odlikuju životni likovi i snažna poetska nota, a govori o skrivenoj ljepoti prirode i drugih kultura. U tom razdoblju stvara i lik L'Elana, losa kojem je životni cilj imati svoj strip i samostalne albume. Uz to, Frankov crtež poprima realističnije obrise u njegovoj priči o okolišu, Comme un Animal en Cage, u suradnji sa scenaristom Thierryem Martensom. 1994. godine započinje svoju trilogiju Zoo, a u suradnji sa scenaristom Philippeom Bonifayom. Ova romantično-nostalgična priča o zoološkom vrtu tijekom Prvog svjetskog rata dobiva drugi dio 1999. godine, a treći izlazi 2007.

Osim stripom, Frank se bavio i animacijom, pa je tako pridonio stvaranju animiranog filma Čarobni mač (eng. Magic Sword:Quest for Camelot), a uz to radi i brončane skulpture. Od utjecaja na svoj rad, Frank spominje strip-autore poput Andrea Franquina i Danyja, ali tu je i kipar Rodin, te redatelj Tarkovsky. Uz druge nagrade i priznanja (od čega su mu dvije dodijeljene na Međunarodnoj smotri stripa u Angoulemeu), njegov se lik, Broussaille, pojavio kao mural u Bruxellesu, i to kao prvi strip-heroj koji će se tako prikazati u tom gradu, a sad ih već ima više od trideset.

Na vrh