ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

François Boucq

François Boucq, rođen 28. studenog 1955. godine u Lille, gdje i danas živi, je francuski strip-autor i scenarist. O njegovom radu je možda dovoljno reći da je već od početka svoje karijere redovito primao nagrade struke, a okrunile su ga čak dvije nagrade za životno djelo. Od poznatijih radova valja izdvojiti strip-serijal Bouncer te Njujorški triptih.

Objavljeni naslovi

François Boucq je odrastao u Lilleu, a svoje studiranje će prekinuti na zadnjoj godini, ali u tom će vremenu naučiti crtati, raditi skulpture, a ni borilačke vještine mu neće ostati strane. Karijeru započinje 1974. godine, crtajući političku karikaturu za časopise poput Le Pointa i L'Expansiona za vrijeme boravka u Parizu. Ipak, vraća se u Lille i ulazi u svijet stripa radeći za časopise Pilote, gdje je stvorio svoj prvi strip (Cornets d'humour, sa scenaristom Delanom), i Fluide glacial (Rock Mastard te Les Leçons du Professeur Bourremou s Christinom). Prve uspjehe je požeo s kratkim pričama prvotno objavljenim u mjesečniku (A Suivre), a kasnije okupljene u albume - Les Pionniers de l'aventure humaine, Point de fuite pour les braves, La pédagogie du trottoir te La dérisoire effervescence des comprimés. Ovdje će 1984. godine stvoriti i jednog od svojih prepoznatljivih likova, Jeromea Moucherota, osiguravatelja obučenog u leopardovo krzno koji otisnuo u potragu za sobom kroz džunglu postojanja. Kasnije će ovaj lik dobiti i svoj serijal 1993. godine u izdanju Castermana.

Nekoliko godina prije toga, susret s američkim književnikom Jeromeom Charynom će uroditi fantastičnim stripom La Femme du Magicien (Mađioničareva žena), a koji će prvi pobrati jednu od najznačajnih nagrada iz svijeta stripa, onu iz Angoulemea u kategoriji najboljeg albuma 1986. godine. Tri godine poslije će zajedno izbaciti i album Bouche du diable (Đavolja usta), zatim će 2014. ponovno surađivati na albumu Little Tulip, a ova tri mala remek-djela možete pročitati u našem izdanju u jednoj knjizi pod imenom Njujorški triptih. Osim stripa, Boucq će se baviti i ilustracijom književnih djela, a ilustrirat će i Charynov putopis Du Ventre de la Bete – New York.

1991. godine će po prvi puta raditi i s Alejandrom Jodorowskym na fantastičnom stripu Face de Lune u izdanju Castermana, a drugi i treći album će izaći 1997., odnosno 2004. godine. U 1999. godini će objaviti i drugi svoj zajednički projekt, Le Tresor de l'ombre, a 2001. godine započinju svoj višestruko nagrađivani western-serijal Bouncer za Humanoides Associes. Također će surađivati s Yvesom Senteom (Le Janitor, 2007.) i Alcanteom na stripu Colonel Amos (serijal XIII Mystery, 2011. godina). U 2017. godini će objaviti samostalan album Portrait de la France, o kaosu francuskih predsjedničkih izbora iste te godine, najviše se osvrćući na prezasićenost medijskog prostora omogućeno društvenim mrežama. 2018. godine će s Vanessom Duhamel objaviti zbirku karikatura bazirane na Twitter-porukama američkog predsjednika Trumpa pod nazivom Trump in 100 tweets. Na jesen 2020. će objaviti plod svoje zadnje suradnje s Jeromeom Charynom, New York Cannibals, trilera vezanog za Little Tulip, ali kojeg se može čitati i zasebno. Uz mnoge prestižne nagrade koje je primio za pojedine stripove, Boucq se može s pravom ponositi s više nagrada dodijeljenih mu za njegov cjelokupan opus – od ovih, izdvojimo samo Veliku Nagradu Saint-Michel, te Veliku Nagradu Angoulemea za životno ostvarenje.

Na vrh