ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Fred Beltran

Fred Beltran, punim imenom Frederick Beltran, je francuski strip-crtač, slikar i glazbenik, rođen 15. rujna 1963. godine u Levallois-Perretu. U stripu je najpoznatiji po radu na serijalima Tehnoočevi i Megalex.

Objavljeni naslovi

Fred Beltran je svestran umjetnik, te se uz strip bavio i glazbom. Počeo je svirati gitaru u bendu Stylbop 1981. godine, a započeo je i studiranje na više umjetničkih škola. Iako se tamo nije našao, s predavačem iz jedne od tih škola je stvorio svoj prvi (neobjavljeni) strip, iskustvo koje će mu kasnije biti svakako korisno. Nakon što se njegov bend razišao, Beltran izdaje svoj prvi strip-album 1988. godine, Le Ventre du Minotaure. Za svoj rad na tom stripu, Beltran će primiti nagradu Bloody Mary, odnosno Veliku nagradu kritike u sklopu Međunarodne smotre stripa u Angoulemeu. Početkom 1990-ih će se njegov rad naći u grupnom albumu Fipons u izdanju Les Humanoides Associes, a karijeru će nastaviti u velikom broju kreativnih polja, između ostalih arhitekturi, ilustraciji, te u kazalištu radom na scenskom dizajnu. Kasnije će se priključiti novinskoj agenciji Les Magnants, a za njih će osmisliti glavne obrise novog strip-časopisa Kimbo, inspiriranog istoimenom televizijskom serijom.

Od 1994. godine, Beltran će koristiti računalo za sav svoj rad u stripu. Na taj će način 1997. godine kolorirati serijal Tehnoočevi koji su stvorili Jodorowsky i Janjetov. Iste će godine s novim bendom (Les Snails) izdati njihov prvi album, a od 1995. do 1997. će surađivati s japanskim izdavačem Kodanshom, te će za njih stvoriti serijal Nina. 1998. će godine započeti novi serijal Megalex, a scenarist u istom je ponovno Alejandro Jodorowsky. U tom će SF-serijalu Beltran koristiti rukom crtanu, kao i računalnu ilustraciju, a strip će izaći u izdanju Humanoidesa. Iste će se godine razići njegov bend Les Snails, nakon dva izdana albuma.

Na vrh