ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Fred Duval

Fred Duval je francuski strip-scenarist, rođen 5. siječnja 1965. godine u Rouenu. Od njegovih uspješnica svakako treba izdvojiti crtane romane Wonderball i 11. rujna.

Objavljeni naslovi

1995. godine će objaviti svoj prvi album, 500 fusils, a već iste te godine postiže i svoj prvi uspjeh sa stripom Carmen McCallum, objavljenim pod etiketom Serie B. U suradnji s crtačem Didierom Cassegrainom objavljuje pet znanstveno-fantastičnih albuma iz serijala Code McCallum, nakon kojeg izlazi Travis uz crtež Christophera Queta. Potom skreće u podžanr steampunka sa povijesnim serijalom Hauteville House, a koji crta Thierry Gioux, te nastavlja s znanstvenom fantastikom 2008. godine napisavši Meteors (crtež Phillipe Ogaki).

U suradnji s Fredom Blanchardom i Jean-Pierreom Pecauom pokreće još jedan povijesni serijal naslovljen D-Day, a u kojem obrađuje događaje koje su oblikovale svjetsku povijest. 2016. godine doprinijet će Van Hammeovom serijalu XIII Mystery, a 2018. izbacuje josš jedan SF serijal pod naslovom Renaissance. Među zadnjim mu je uratcima i adaptacija romana Michela Bussija, Nympheas noirs, a za stvaranje ovog stripa se ponovno okreće suradnji s crtačem Didierom Cassegrainom. Ova detektivska priča obuhvaća raspon godina od 1926. do 2010., smještena je u Giverny, a objavljena je 2019. godine. Na ovom projektu Duval će raditi 18 mjeseci, a postići će zapažen uspjeh i pohvale svih većih medija i kritičara. Nesumnjivo je i ovaj uspjeh doprinio njegovom najvećem priznanju dosad, viteškoj tituli u francuskom Ordre des Arts des Lettres.

Na vrh