ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Frédéric Brrémaud

Brremaud, pravim imenom Frederic Bremaud, a poznat i pod pseudonimima Brr, Frederic Alleluia Bremaud te Lili Mesange, je francuski strip-scenarist rođen 11. ožujka 1973. godine u Seulu (Južna Koreja). Uz obiman strip-opus, najpoznatiji je po svom strip-serijalu Love.

Objavljeni naslovi

Brremaud, iako rođen izvan domovine, odrasta na malenoj farmi na zapadu Francuske, a iz tog razdoblja ostat će mu ljubav prema prirodi, te svijest o ciklusima života i smrti. Ljubav prema pripovijedanju otkriva i razvija u gradu stripa, Angoulemeu (Center Nationale de Bande Desinnee), a to će ga odvesti putem pisanja i stvaranja mnogobrojnih strip-serijala. Iako će kroz svoj rad potpisati stripove raznih žanrova , od književnih adaptacija, preko westerna do vampirskih pripovijesti, uvijek će se vraćati pričama o životinjama.

Brremaud neće imati niti omiljenog izdavača, ni omiljenog crtača, pa ipak nekima će se u toku njegove karijere češće vraćati. Jedan od prvih projekata u profesionalnoj karijeri bit će mu diptih Alienor u suradnji s crtačem Donaldom, a u izdanju Soleila. Za Claire de Lune stvorit će dva stripa, Artemis i Aya Tsu u suradnji s Giuseppeom Manuntom, odnosno Tommasom Renieriem. Scenarij za Butcha Cassidyja napisat će u suradnji s Brunom Duhamelom, a uz crtež Jean-Emmanuel Vermont-Desrochesa, ovaj put u izdanju Vents d'Ouesta. Za Bamboo Editions, a pod imenom Lili Mesange, te uz pomoć crtača Stefana Turconija, piše i objavljuje serijal Camomille et les Chevaux. Suradnji s Tommasom Renierom, odnosno izdavaču Clair de Lune se vraća diptihom Hao Mei, dok sa Duhamelom i Vents d'Ouestom ponovno surađuje na diptihu Harlem, te ranije na Kochki u izdanju Paqueta.

Jedna od plodnijih i poznatijih u ovom nizu bit će suradnja s talijanskim crtačem Fredericom Bertoluccijem. Ona će početi serijalom Richard Coeur De Lion koji izlazi u izdanju Soleila od 2005. do 2007. godine, zatim slijedi Les Tennismen (Bamboo, 2006.), te Rocambole de Ponson du Terrail (Delcourt, 2005.). U izdanju Ankama Editionsa 2011. godine počet će im izlaziti i poznati te hvaljeni serijal Love. Ovaj strip je stvoren bez teksta, ali i čitatelje ostavlja bez istog – ovdje se možda i najbolje možete uvjeriti kako slika može nositi u sebi tisuću riječi, a kao takvu ju već razumiju čitatelji u mnogim zemljama, uključujući Francusku, Sjedinjene Države, te sad i Hrvatsku.

Na vrh