ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Gabriel Bá

Gabriel Ba, rođen 5. lipnja 1976. u Sao Paolu, je brazilski strip-crtač i scenarist, najpoznatiji po svom radu na stripovima Umbrella Academy, Casanova i Daytripper. Njegov  se brat-blizanac, Fabio Moon, isto tako bavi stripom, pa su zajedno, uz mnogo drugih zajedničkih projekata, stvorili i Daytrippera.

Objavljeni naslovi

Gabriel Ba radi u stripu od 1993., kad je s bratom Fabiom počeo objavljivati samizdate, a njihova će prva mini-serija (Sunflower and the Moon, 1997.) bit izdana u Brazilu 2000. kao crtani roman. U tom je razdoblju, također s bratom, objavljivao svoje radove i u fanzinu 10 Paezinhos. Prvi se put pojavljuju u SAD-u 1999. s mini-serijom ROLAND – days of wrath, a taj samizdat objavljuje i piše Shane Amaya. Ova dva brata će se pojaviti i u antologiji Dark Horsea, Autobiografix (2003.), uz bok velikih imena stripa, poput Franka Millera i Willa Eisnera. 2005. rade ROCK'n'ROLL za Image Comics.

Već slijedeće godine izlazi im autobiografski strip De:Tales:Stories from Urban Brazil, koji biva proglašen jednim od 10 najboljih crtanih romana te godine, ali im priskrbljuje i prvu nominaciju za nagradu Eisner, te sve širu prepoznatljivost i popularnost. Ba počinje crtati i Casanovu (s Mattom Fractionom, za Image Comics), ali nakon što 2007. počne raditi na novom stripu Umbrella Academy, crtež u Casanovi preuzima Fabio. Na Umbrelli surađuje sa strip-scenaristom, ali i poznatim pjevačem grupe My Chemical Romance, Gerardom Wayom, a izdaje ga Dark Horse Comics. Ovaj hvaljeni serijal s višestrukim nominacijama za mnoge nagrade, od kojih je dobio i nagradu Eisner za najbolji ograničeni serijal (Apokaliptična suita), doživio je i  popularnu televizijsku adaptaciju za Netflix (2019.), a oba su autora uključeni u taj projekt kao scenaristi i izvršni producenti.

S bratom Fabiom ne prestaje raditi, pa tako surađuje na BPRD: 1947 Mikea Mignole, zatim Two Brothers, Ursula, te na antologiji horor-stripa, PIXU (uz Becky Cloonan i Vasilisa Lolosa). 2011. Gabriel i Fabio stvaraju svoj najbolji crtani roman, Daytripper, a izdaju ga pod etiketom Vertigo DC Comicsa. Dobitnik nagrada Eisner, Harvey i Eagle, te višetjedni broj jedan na New York Times top-ljestvici crtanih romana, Daytripper je duboko utjecan brazilskom kulturom i iskustvima iste njegovih autora, a često se spominje kao jedan od najboljih crtanih romana modernog doba.

Na vrh