ABCČĆDĐ
EFGHIJKL
LJMNNJOPQR
SŠTUVWXY
ZŽ *

Garth Ennis

Garth Ennis je američki strip-scenarist rođen u Sjevernoj Irskoj 16. siječnja 1970. godine. Tijekom karijere primit će zavidan broj nagrada za svoj rad, a treba naglasiti da je višestruki dobitnik najprestižnije američke nagrade Eisner. Njegov opus sadržava veliki broj super-uspješnica, poput serijala Punisher, Hitman, Propovjednik, Hellblazer i The Boys, a neke od ovih možete prepoznati kao predložak za također veoma popularne televizijske ekranizacije.

Objavljeni naslovi

Garth Ennis odrasta u sekularnoj obitelji, te se s konceptom Boga upoznaje tek sa šest godina u školi, te opisuje taj koncept kao zastrašujući, a ta rana iskustva ostavit će prepoznatljiv biljeg i na njegovu opusu. Već 1987. godine upoznaje strip-crtača Johna McCreau u njegovoj novootvorenoj striparnici u Belfastu – s njim će surađivati na svom prvom profesionalnom projektu, kao i na mnogim kasnijim popularnim naslovima. U istoj će striparnici upoznati u Alana Moorea, koji će mu savjetovati da zadrži intelektualno vlasništvo nad svojim radom, umjesto prepuštanja istog izdavačima. Ennis i McCrea objavljuju već 1989. godine serijal Troubled Souls za britansku antologiju Crisis, ujedno Ennisov prvi upliv u profesionalne vode, a priču će nastaviti sporedni likovi (Dougie i Ivor) u kasnijim serijalima For a Few Troubles More i Dicks. Još jedan zanimljiv uradak izlazi u Crisisu – serijal True Faith, religiozna satira nadahnuta njegovima ranim školskim iskustvima. Priča slijedi adolescenta-ateista koji pohađa kršćansku školu, a serijal će zbog svoje kontroverzne prirode i pritužbi crkvenih i religioznih organizacija biti brzo povučen iz prodaje. U britanskoj fazi svakako valja izdvojiti njegov rad i doprinos jednom od popularnijih otočkih serijala i likova, stripu Judge Dredd.

1991. godine Ennis će preuzeti serijal Hellblazer, koji izlazi pod etiketom Vertigo (DC Comics), a radit će na njemu do 1994. godine. Crtanje serijala će eventualno preuzeti Steve Dillon, te će kao stvaralački tim ovaj dvojac kasnije raditi na velikom broju projekata. Jedna od najpoznatijih suradnju svakako će postati 66-dijelni serijal Propovjednik, na kojem su radili od 1995. do 2000. godine. Propovjednik će postati jedno od emblematskih Ennisovih uradaka – priča o propovjedniku s natprirodnim moćima koji doslovno traga za Bogom koji je napustio svoju tvorevinu puna je religiozne satire i crnog humora, te postaje iznimno popularna među publikom i kritikom. Uz nagrade u Britaniji, također dobija nagrade Eisner i Eagle za najbolji scenarij, a nešto kasnije, ovaj će uspješnica dobiti i svoju zasluženu ekranizaciju. Gotovo paralelno, Ennis će raditi na još jednoj uspješnici, serijalu Hitman, osnovanoj na liku kojeg je zajedno s McCreaom uveo u njihov prethodni serijal The Demon. Za DC će također raditi na SF serijalu Bloody Mary pod etiketom Helix, te na poznatom serijalu The Authority pod etiketom Wildstorm.

Ennis će kratko raditi na serijalu Punisher za Marvel 1995. godine, no nakon što su mu izmjenili scenarij bez pitanja, Ennis odustaje od suradnje s Marvelom. Ipak, nakon što dovršio Hitmana, Marvel mu ponovno nudi rad na ovom serijalu, te ponovno